nieuws

Weer megaboete voor aanbieder flitskrediet

Branche

De AFM heeft naar nu bekend is geworden op 31 december vorig jaar een bestuurlijke boete van € 2 miljoen opgelegd aan het bedrijf Your Finance uit Berkel en Rodenrijs. Het bedrijf krijgt de boete omdat het van 25 mei 2011 tot 21 februari 2012 zonder de benodigde vergunning flitskrediet aanbood. In juli 2013 kreeg het bedrijf Friendly Finance een boete van gelijke grootte voor hetzelfde vergrijp

Weer megaboete voor aanbieder flitskrediet

Consumenten konden via de website www.voorschotje.nl van Your Finance tegen 0% rente voor een korte periode geld lenen. De consument ontving een standaard krediet van € 150 echter pas drie tot vijf werkdagen na goedkeuring van de aanvraag. Als de consument het krediet direct wilde ontvangen, moest hij gebruikmaken van de mogelijkheid van spoedoverboeking. De kosten voor die spoedoverboeking bedroegen € 25 per krediet van €150. Daarnaast rekende Your Finance per krediet van € 150 hoge kosten bij niet op tijd betalen.

Illegale activiteiten

Hoewel de AFM Your Finance kort na het begin van de overtreding heeft gewezen op de vergunningplicht, heeft Your Finance haar illegale activiteiten pas gestaakt nadat de AFM een last onder dwangsom had opgelegd. In de periode dat Your Finance illegaal opereerde heeft zij € 25 als kosten voor de spoedoverboeking gerekend. Dit komt op jaarbasis overeen met een kostenpercentage van 289,68% terwijl 16% was toegestaan. Ter vergelijking: een vergunninghoudende aanbieder van krediet had bij zo’n kortlopend krediet van €150 voor een spoedoverboeking maar € 1,29 kon vragen.

Een vergunninghoudende aanbieder van krediet was het wettelijk toegestaan bij te laat terugbetalen van een krediet van € 150, een vergoeding van 7 eurocent per dag te vragen. Your Finance rekende bij te laat betalen direct € 17,50 (261 keer het wettelijk toegestane bedrag) en bij 9 dagen te laat betalen nogmaals € 17,50. Alleen al aan kosten voor de spoedoverboeking heeft Your Finance in een periode van 7 weken € 408.225 in rekening gebracht. Uiteindelijk was het bedrijf maar liefst 39 weken in overtreding.

Reageer op dit artikel