nieuws

Risico op brand klimt fors met de jaren

Branche

Ouderen in de leeftijdsgroep 80 tot 85 jaar claimen in een periode van vijf jaar drie keer zoveel brandschade bij hun verzekeraar dan mensen tussen de 50 en 55 jaar. Boven de 85 ligt het aantal claims zelfs vijf keer hoger. Dit blijkt uit berekeningen van het Verbond van Verzekeraars. Mensen tussen de 40 en 50 jaar claimen het minste brandschade.

Risico op brand klimt fors met de jaren

Het Verbond rekende dit uit op verzoek van de NOS, die eerder in maart berichtte over de gevolgen van langer thuiswonende ouderen. Of het aantal branden bij ouderen daadwerkelijk is toegenomen kan het Verbond (nog) niet zeggen, wel lijken de ouderen volgens de brancheorganisatie een hoger risico te lopen.

Vergrijzing

Door de vergrijzing komt het onderwerp ‘brandpreventie en ouderen’ bij veel partijen steeds hoger op de agenda te staan. Thuiswonende ouderen staan daarom centraal tijdens de Nationale Brandpreventieweken in oktober, waarbij ook het Verbond betrokken is. Marieke van Daal van de Brandwondenstichting: “Als we de cijfers uit verschillende onderzoeken doorrekenen weten we dat het nu al relatief hoge aantal brandslachtoffers onder ouderen gaat stijgen. Dat willen we voor zijn.”

Preventie

Met preventie is volgens Van Daal veel winst te behalen. “We kennen de oorzaken van brand bij senioren. Vlam in de pan komt bijvoorbeeld veel voor. Of kaarsjes bij het gordijn. Verder zijn er speciale veiligheidsmiddelen voor senioren. Denk aan een rookmelder met trilplaat die je onder je kussen kunt leggen of met alarmlicht.”

Reageer op dit artikel