nieuws

Plasterk: ‘Leeftijd relevant voor verzekeraar’

Branche

Plasterk: ‘Leeftijd relevant voor verzekeraar’

Leeftijd kan ‘verzekeringstechnisch relevant’ zijn voor het door een verzekeraar in te schatten risico. Dat schrijven de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken), Dijsselbloem (Financiën) en Asscher (Sociale Zaken) in antwoord op vragen van Kamerlid Norbert Klein van 50PLUS. Die had leeftijdsdiscriminatie bij het verkrijgen van een autoverzekering aan de kaak gesteld

Plasterk stelt in de brief dat leeftijd verzekeringstechnisch relevant  kan zijn voor het door een verzekeraar in te schatten risico: “Ongerechtvaardigd onderscheid, op welke grond dan ook, is niet acceptabel. (…) Of onderscheid naar leeftijd in dit concrete geval ongerechtvaardigd  is, en derhalve leeftijdsdiscriminatie oplevert, kan ik echter niet beoordelen. Verzekeraars hebben immers een zekere vrijheid acceptatienormen te hanteren en daarbij in beginsel de leeftijd van de verzekerde mee te wegen. (…) Risicobepalende factoren zijn lichamelijke en geestelijke  conditie, schadeverleden en andere individuele omstandigheden van de aspirant-verzekerde. Deze factoren kunnen samenhangen met leeftijd.”

Weinig rechten

Ouderenbond ANBO betreurt dat leeftijdsdiscriminatie in de vorm van hogere premies voor ouderen of zelfs geen toegang tot een autoverzekering nog steeds bestaat. Directeur Liane den Haan.”Ik moet constateren dat consumenten te weinig rechten hebben om zich te weren tegen dit soort onderscheid. In het geval van Hema is het gelukt  om de leeftijdsgrens te schrappen, maar wij zullen met verzekeraars individueel in gesprek gaan om te kijken of zij hun beleid kunnen veranderen.”

Reageer op dit artikel