nieuws

Obvion bepleit bredere inzet notaloos advies

Branche

Obvion vindt dat hypotheekklanten die in betalingsproblemen dreigen te komen ook zonder rekening van de adviseur geholpen moeten kunnen worden. Nu geldt deze uitzondering op het provisieverbod alleen voor klanten die hun hypotheek al niet meer kunnen betalen. De geldverstrekker uit Heerlen ontwerpt nieuw beleid voor de eerste groep en gaat daar de komende maand over in gesprek met de AFM.

Obvion bepleit bredere inzet notaloos advies

De stellingname van Obvion volgt op de uitzending van Tros Radar, vorige week maandag. Hierin was aandacht voor de groeiende restschuldproblematiek en de rol die de NHG hierbij speelt door een aanscherping van de regels bij het waarborgfonds.

Beheerfase
Volgens Obvion maakt het aangescherpte beleid het nog belangrijker om betalingsproblemen op tijd aan te pakken. De geldverstrekker denkt echter dat de advieskosten klanten afhouden van het zoeken van hulp, ook al heeft de AFM al eerder aangeven dat adviseurs in de beheerfase geen nota hoeven te versturen aan hun klanten.

“We vinden het positief dat de AFM meer ruimte geeft voor het leveren van dienstverlening aan klanten met betalingsproblemen zonder direct advieskosten in rekening te brengen”, aldus Obvion. “We zien dat de meeste adviseurs met wie wij samenwerken klanten in deze situatie ook graag helpen. Obvion ziet voor haar ook hier een rol en verantwoordelijkheid weggelegd.”

Ongewenste prikkel
Dit zou wat de geldverstrekker betreft niet alleen moeten gelden voor klanten die in betalingsproblemen zitten maar ook klanten die in betalingsproblemen dreigen te komen. “Er zijn manieren om hier met onze adviseurs samen in op te trekken zonder dat hier een ongewenste prikkel vanuit gaat. Obvion formuleert op dit moment beleid hierop en gaat daarover in april met de AFM in gesprek.”

Reageer op dit artikel