nieuws

‘Kanteljaar’ voor woekerpolisdossier

Branche

Volgens sommige experts kan 2014 weleens het kanteljaar voor de woekerpolisaffaire worden. Een aantal zaken nadert de einduitspraak en nieuwe massaclaims zijn in voorbereiding. Bovendien wordt de druk op verzekeraars om het dossier te sluiten, opgevoerd.

‘Kanteljaar’ voor woekerpolisdossier

Nu Kifid het aanhoudingsverzoek van Nationale-Nederlanden medio februari weigerde, komt een uitspraak in een individuele klacht over een beleggingspolis van NN steeds dichterbij. Daarmee staan de deuren voor een massaclaim tegen de verzekeraar open. Dezelfde week werd bekend dat Stichting Woekerpolisproces een dochteronderneming van SNS Reaal, en BNP Paribas Cardif aansprakelijk houdt voor de verkoop van DSB-woekerpolissen.

 

Omslag

“Neem daarbij de AFM die verzekeraars verplicht om in 2014 80% van de hypotheekpolissen te ontwoekeren, het recente pleidooi van het Nibud voor gratis hersteladvies, de stroom aan zaken richting Kifid en de enorme aandacht in de pers”, somt Hubrien Meijaard, initiatiefnemer van Woekerpolisvrij.nl op. “Er gebeurt enorm veel”, zegt hij. “Alleen de Vereniging Woekerpolis heeft al tien massazaken op de planning staan. 2014 wordt het kanteljaar: het slappe ontwoekeren en de slechte schadevergoedingen door verzekeraars gaan overboord. Er worden, door een serieuze omslag in publieke opinie en het vastlopen van juridische procedures, versneld nieuwe en sterk verbeterde afspraken gemaakt voor woekerpolisbezitters.”

 

Munitie

Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting Woekerpolisproces ziet het zo: “We komen nu in de fase dat eerdere zaken uitgeprocedeerd raken. We hebben vorig jaar natuurlijk de Koersplan-zaak gehad, de uitspraak in de Sprintplanzaak kan er elk moment zijn, wat opnieuw een gevoelige klap voor Aegon kan betekenen, en er komen heel veel Kifid-uitspraken aan, waaronder die van NN.” Die uitspraken leveren weer munitie op voor nieuwe dagvaardingen, voorspelt Lijesen. Verzekeringsadvocaat Robin van Beem: “De strijd verhardt. De grote juridische procedures, met Koersplan vorig jaar als hoogtepunt, zijn een nieuwe beweging. Bij Aegon was de inzet de hoogte van de ORV-premie, bij NN gaat het om de eerste kosten. Die focus levert succes op.”

 

Traag

Van de zaak tegen Nationale-Nederlanden is voorlopig het meest te verwachten. Bert Jan Tiesinga, de man achter Wakkerpolis, verwacht de einduitspraak in april. Maar helemaal definitief is het dan nog niet. “Omdat het financiële belang van de zaak zo groot is, zo’n € 3 miljard, mag de maatschappij de zaak daarna ook nog voorleggen aan de gewone rechter. Dat kan dus jaren duren.”

Tiesinga zit niet te wachten op een groot proces zoals Koersplan. “Wij kiezen een andere route, we spelen het volledig via individuele procedures bij het Kifid. We gaan binnenkort 150 nieuwe zaken inbrengen. Op die manier willen we de druk op NN opvoeren. We streven naar een schikking, maar als je ziet hoe NN vertragingstactieken inzet, dan kan het een lange zit worden.”

 

Meer in AM4 dat vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel