nieuws

Aantrekken transport zorgt voor meer schade

Branche

De groei van het aantal kilometers dat vrachtauto’s afleggen sinds vorige zomer heeft ook een schaduwzijde. Er is de laatste maanden ook 7% meer schade, zo meldt transportverzekeraar TVM. Het aantrekken van de economie zorgde in 2013 echter ook voor een plus van 5% voor de premie-inkomsten.

Aantrekken transport zorgt voor meer schade

“Het aantal objecten dat we verzekeren, neemt voor het eerst sinds 2008 weer toe”, aldus TVM-bestuursvoorzitter Arjan Bos. “Er wordt eindelijk weer geïnvesteerd in meer auto’s. Vervelend voor ons als schadeverzekeraar is dat meer bedrijvigheid ook meer schade betekent. Die wetmatigheid proberen we te beperken door schadepreventieprogramma’s.”

De verzekeraar uit Hoogeveen is tevreden over de prestaties over 2013 Na belasting resteert een winst over 2013 van €7,2 miljoen, op een totale omzet van €288,8 miljoen, een terugval die grotendeels is toe te schrijven aan een defensievere beleggingsstrategie en een hogere schadelast.

Saneringsslag

Volgens Tom van Herk, scheidend voorzitter van de Raad van Commissarissen, is het leed in de logistieke wereld nog niet helemaal geleden. Hij spreekt van ‘achterblijvende prijzen’. Daarnaast zijn in de saneringsslag van de afgelopen jaren 13.000 banen verdwenen en is het aantal transportbedrijven ingekrompen van 12.500 in 2008 naar 11.000 nu.

Groeimogelijkheden

Bos ziet  groeimogelijkheden voor TVM  in het multimodale transport, onder meer via scheepvaartdochters SON scheepsverzekeringen en Noord Nederland schepenverzekering. De premieopbrengst bedraagt inmiddels €18 miljoen. Verder wordt ingezet op groei in Oost-Europa en Duitsland. Bos: “Maar daar hebben we wel de rem op gezet. Sommige Duitse bedrijven willen alleen hun Oost-Europese vracht en wagenpark bij ons verzekeren, maar wij willen dan ook de Duitse portefeuille erbij hebben. We kunnen gelukkig kieskeurig zijn en de goed geleide bedrijven eruit pikken. Ook in België doen we het goed en zijn we er in geslaagd omzetgroei te realiseren.”

Reageer op dit artikel