nieuws

Aanbieders positief over provisie op advies bij betalingsproblemen

Branche

Aanbieders positief over provisie op advies bij betalingsproblemen

Rabobank en SNS Reaal willen wel provisie gaan betalen voor advies aan klanten die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, zo schrijft de Volkskrant vandaag. Minister Dijsselbloem (Financiën) wil met ingang van 1 januari het provisieverbod opheffen voor adviseurs die hypotheekklanten met (dreigende) betalingsproblemen helpen.

De uitzondering op het provisieverbod is opgenomen in het voorgenomen Wijzigingsbesluit financiële markten 2015, waarop marktpartijen tot 11 april kunnen reageren. Een van de aanleidingen voor de wijziging is het sterk gestegen aantal huishoudens met meer schulden dan bezittingen. Direct betalen voor advies bij betalingsachterstanden zou dan een te hoge drempel opwerpen om hulp te zoeken. Toch weer provisie toestaan in deze gevallen zou een oplossing kunnen zijn. “Banken en verzekeraars hebben de extra kosten er graag voor over. Ze maken zich zorgen over het oplopende aantal wanbetalingen in hun hypotheekportefeuilles”,schrijft de Volkskrant.
Vooral SNS Reaal heeft zich sterk gemaakt voor de uitzondering, omdat het concern zelf weinig hypotheekadviseurs in dienst heeft. De klant is daar aangewezen op franchisenemers van SNS-winkels of onafhankelijk adviseurs. “Die mogen zich sinds vorig jaar niet meer door de bank laten betalen. De advieskosten, 1.500 à 2.000 euro gemiddeld, moeten ze in rekening brengen bij de consument.” De hoge advieskosten zouden (potentiële) wanbetalers afschrikken.

Andere banken
ING, Rabobank en ABN Amro hebben eigen medewerkers die de klant kunnen helpen, maar moeten advies- en distributiekosten bij de klant in rekening brengen als er wordt overgesloten. Zij hebben daarom ook baat bij het voorstel van Dijsselbloem. Rabobank is er positief over, ABN Amro “stelt zich vooralsnog neutraal op”.

Reageer op dit artikel