nieuws

Toezichthouder met verzekeringsverleden, als dat maar goed gaat

Branche

Toezichthouder met verzekeringsverleden, als dat maar goed gaat

Toezichthouders bij AFM en DNB die eerder carrière maakten bij een bank of verzekeraar, zijn milder en begripvoller dan in hun nieuwe taak eigenlijk zou moeten. Onderzoekers Jakob de Haan en Dennis Veltrop, werkzaam bij De Nederlandsche Bank, zochten dat uit.

Merel van Vroonhoven is het meest recente voorbeeld: net aangesteld als AFM-topvrouw en gepokt en gemazeld bij ING. Is zij milder voor de sector dan iemand zonder zo’n verleden? Dennis Veltrop en Jakob de Haan zochten het uit door medewerkers van AFM en DNB te ondervragen. De twee onderzoekers zijn in dienst van DNB, maar hun onderzoek geeft nadrukkelijk alleen hun eigen visie weer, zo meldt het rapport.

Verband
De Haan en Veltrop geven aan dat door de toenemende complexiteit van de financiële sector, toezichthouders vaak zoeken naar kandidaten met veel branche-ervaring. Zo’n kandidaat heeft echter wel een nadeel: hij identificeert zich teveel met de groep waar hij op toeziet. Spreekt vaker van ‘wij’ dan van ‘zij’. Het gevaar is, zo stellen de onderzoekers, dat deze functionarissen zich op die manier conformeren aan leidende normen die typisch zijn voor de sector, ook wanneer die normen onethisch zijn. “Het risico bestaat dat ze teveel begrip hebben voor de behoeften van de branche waar ze op toezien.”
Identiteit
Het zou helpen wanneer het beroep van toezichthouder een sterkere identiteit krijgt, zeggen de onderzoekers. Dat zou kunnen door cursussen en beroepsverenigingen te introduceren. Een ‘cooling-off periode’ werkt minder goed menen ze. “De vereenzelviging met de sector stopt niet wanneer de sector tijdelijk wordt verlaten.”

Reageer op dit artikel