nieuws

Nieuwe ANWB-baas verkocht woekerpolissen bij NN

Branche

In een profiel van Frits van Bruggen, de nieuwe hoogste baas van de ANWB, in het FD van afgelopen week, komt ook de fase ter sprake dat hij werkzaam was bij Nationale Nederlanden.

Nieuwe ANWB-baas verkocht woekerpolissen bij NN

De opvolger van Guido van Woerkom als baas van de ANWB, Frits van Bruggen (1959), vervulde diverse functies binnen ING. Zo was hij onder meer directeur bij RVS, directeur Marketing & Sales en directeur Collectief Pensioen bij Nationale-Nederlanden.
In die tijd verkoopt Van Bruggen polissen die later bekend worden als woekerpolissen, zo meldde het FD.
"Vraag niet hoe het kan"
Zo schrijft hij in oktober 2005 in een bief waarin hij de Flexibel Verzekerd Beleggen-polis aanprijst: "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan, is een gevleugelde uitspraak. Voor onze verlaagde Flexibel Verzekerd Beleggen tarieven geldt eigenlijk hetzelfde: niet vragen, maar profiteren."
De handtekening is van Van Bruggen. "Ik was niet verantwoordelijk voor die producten", zegt Van Bruggen nu. "Maar er moest nu eenmaal een handtekening onder van een directielid. Dat was mijn enige betrokkenheid."
"Neem mij maar"
In 2009 treedt Van Bruggen terug als directeur Collectief Pensioen bij Nationale-Nederlanden. Bij een reorganisatie werd besloten de directie met één zetel in te krimpen. "Neem mij dan maar", zegt Van Bruggen daarover in een interview met het FD.
"In de eerste plaats wilde ik na 25 jaar iets anders. Ook werd duidelijk dat bij die organisatie een doorgroei niet mogelijk was." Van Bruggen raakt in gesprek met een Duitse verzekeraar, maar die kiest uiteindelijk voor een ander. "Daar ben ik wel een paar dagen boos om geweest, ik was het niet gewend om niet te worden uitverkoren."
Volle teugen
Via zijn commissariaat bij Unigarant, een dochter van de ANWB, is Van Bruggen een bekende binnen de vereniging en hij is bereid een bestuursfunctie voor zijn rekening te nemen. Vanaf dat moment neemt hij de portefeuille hulpverlening en verzekeren voor zijn rekening. "Toen ik door de ANWB werd gevraagd voor de bestuursfunctie, was ik direct enthousiast", aldus Van Bruggen in 2011. "Ik heb een zware directieplek in een maatschappelijk relevante organisatie, en geniet met volle teugen."
Boos
In het FD van vandaag wordt in twee ingezonden brieven boos gereageerd op de uitlagingen van Van Bruggen dat hij niet verantwoordelijk was voor de woekerpolis.
Advocaat Joost Batelaan uit den Haag schrijft: "Een dergelijk zich verschuilen achter lagere echelons is opvallend vanuit de mond van de beoogd topbestuurder. Het steken van de hand in eigen boezem had naar mijn smaak meer pas gegeven en bovendien is de opmerking apert onjuist. Een bestuurder wordt immers benoemd om (eind-)verantwoordelijkheid te nemen en hij wordt daarvoor navenant gehonoreerd."

Reageer op dit artikel