nieuws

Hypotheekadvies is 20 procent goedkoper geworden

Branche

hypotheekadviesDe kosten van hypotheekadvies zijn met gemiddeld 20% gedaald doordat adviseurs de concurrentie met elkaar moesten aangaan in verband met het provisieverbod. Dit blijkt uit eigen onderzoek van toezichthouder AFM.

De meeste adviseurs brengen een vast bedrag voor hypotheekadvies in rekening. Het gemiddelde bedrag dat de respondenten noemen is van € 2.166 gedaald naar € 1.749 ten opzichte van de vorige meting, die de periode november 2012 – april 2013 besloeg. “Je moet je als consument niet blindstaren op de prijs, want de kwaliteit van het advies is doorslaggevend. Maar deze prijsdaling door toegenomen concurrentie is natuurlijk goed nieuws voor de consument”, zegt Michiel Denkers, hoofd toezicht bij de AFM. Bijna 30% van de hypotheeksluiters onderhandelt over de prijs van het advies. In 2011 en begin 2012 was dit nog 20%. “We zien dat verdere duidelijkheid over de kosten van advies tot een actievere rol van de consument leidt. Deze onderhandelt meer”, stelt Denkers.

Doe-het-zelvers
Het provisieverbod voor complexe financiële producten heeft nauwelijks geleid tot een toename van het aan tal ‘doe-het-zelvers’ onder hypotheeksluiters, blijkt verder uit het consumentenonderzoek van de AFM. De meeste consumenten sluiten hun hypotheek nog steeds via een zelfstandig adviseur, op afstand gevolgd door banken en hypotheekketens.

Ook blijkt dat zes op de tien hypotheeksluiters gesprekken heeft met één adviseur. Drie op de tien oriënteren zich bij meerdere hypotheekadviseurs, maar betalen uiteindelijk maar één adviseur voor daadwerkelijk advies, terwijl 9% meerdere adviseurs gebruikt en betaalt. Een oriënterend gesprek kan vaak kosteloos. Consumenten die hun huis verbouwen of de hypotheek oversluiten houden het relatief vaak bij één adviseur.

Reageer op dit artikel