nieuws

‘Financiële sector blij met topvrouw AFM’

Branche

De reacties op AMweb.nl mogen dan enigszins kritisch van toon zijn, de financiële sector is in zijn algemeenheid blij met de komst van Merel van Vroonhoven als nieuwe voorzitter van de AFM. Dit concludeert het Financieele Dagblad (FD) uit gesprekken met brancheorganisaties en insiders. Van Vroonhoven staat bekend als "een stevige bestuurder met oog voor de belangen van haar medewerkers".

‘Financiële sector blij met topvrouw AFM’

In het FD van vandaag stelt het Verbond van Verzekeraars dat "De AFM krijgt een voorzitter met brede maatschappelijke en financiële ervaring. Die combinatie is belangrijk op deze positie, waar iemand de verbinding moet maken tussen de belangen van de maatschappij enerzijds en de belangen van de financiële sector anderzijds."
Fyra-debacle
Nadat Van Vroonhoven 16 jaar in diverse functies had gewerkt bij ING trad ze in 2009 in dienst bij de NS waar ze, zo meldt de krant fijntjes, onder meer verantwoordelijk was voor de afhandeling van het Fyra-debacle.  De Nederlandse Vereniging van Banken stelt evenwel net als het Verbond dat "haar ervaring haar van pas zal komen."
Dat Van Vroonhoven in 2007 werd benoemd tot lid van het managementteam van ING Investment Management had ze volgens kwade tongen te danken aan haar sekse. Een anonieme bron ontkracht dat beeld tegenover het FD. "Zij is een kordate vrouw die altijd druk bezig was. Misschien was zij bedreigend omdat zij de nadruk legde op diversiteit."
Wodka
De krant weet verder nog te melden dat Van Vroonhoven een fervent marathonloopster (toptijd 3 uur 53 minuten en 1 seconde) is. Met haar moeder ging de nieuwe AFM-voorzitter een keer op reis "om tussen de flessen wodka en dansende Oezbeken Nieuwjaar te vieren."

Reageer op dit artikel