nieuws

Opnieuw aanbieder flitskrediet beboet

Branche

De AFM heeft op 18 november 2013 een bestuurlijke boete van € 300.000 opgelegd aan kredietaanbieder Ferratum Netherlands B.V. Het bedrijf krijgt de boete omdat het van 25 mei 2011 tot en met 11 december 2012 zonder vergunning flitskrediet heeft aangeboden. Vorige week publiceerde AFM nog een boete van € 2 mln die het voor hetzelfde vergrijp had gegeven aan Friendly Finance. Ferratum heeft de activiteiten onder Engels recht voortgezet.

Opnieuw aanbieder flitskrediet beboet

Consumenten konden via de websites www.ferratum.nl en www.saldodipje.nl van Ferratum snel geld lenen tegen hoge kosten. Ferratum adverteerde dat er geen kosten voor het krediet in rekening werden gebracht. In werkelijkheid moesten consumenten wel degelijk hoge kosten betalen. Om voor krediet in aanmerking te komen, stelde Ferratum namelijk een garantstelling van het aan haar gelieerde Global Guarantee verplicht. De kosten bedroegen bij een krediet van € 100 voor 15 dagen € 19 en omgerekend is dat € 462,33 op jaarbasis (relatief gezien € 462,33%). Verder werden er hoge aanmaningskosten in rekening gebracht, wanneer iemand zijn krediet niet tijdig terugbetaalde.
Met deze kostenstructuur heeft Ferratum de regel overtreden dat aanbieders van flitskredieten een vergunning nodig hebben als ze tarieven in rekening brengen die hoger zijn dan het maximale wettelijke rentepercentage van 15%. Voor deze overtreding geldt een basisbedrag van €2.000.000. In dit geval ziet de AFM aanleiding het basisbedrag met 25% te verhogen op grond van de ernst van de overtreding en met 25% te verhogen op grond van verwijtbaarheid. De draagkracht van Ferratum is in deze zaak echter reden om de boete vast te stellen op €300.000.
Liverpool
In augustus 2012 kreeg Ferratum voor de geconstateerde overtreding al een last onder dwangsom door de AFM opgelegd. Het bedrijf legde haar activiteiten stil maar opereert nu blijkens de websites als Limited onder de Britse wet op het consumentenkrediet, met Liverpool als officiële vestigingsplaats. In de voorbeeldstaatjes met leenbedragen staat nu prominent bij ieder rekenvoorbeeld een jaarlijks kostenpercentage van 14,9%. Dit is exclusief de kosten voor een garantiestelling waarbij Ferratum consumenten nu de keuze laat tussen een persoonlijke garantsteller of Global Guarantee. 

Reageer op dit artikel