nieuws

Herstel voor handel in assurantieportefeuilles

Branche

De handel in assurantieportefeuilles lijkt zich zowel qua prijs als volume te herstellen. Dit concludeert SCV/Dullemond Bedrijfsadvies op basis van de transacties die het bedrijf begeleidde in het vierde kwartaal van 2013. De prijzen die nu betaald worden liggen weer op het niveau van één tot twee jaar geleden.

Herstel voor handel in assurantieportefeuilles

Volgens directeur Wim Oeben laat het aantal portefeuilles in het vierde kwartaal traditioneel een piek zien. "De mate waarin binnen onze portfolio eind 2013 de vraag het aanbod oversteeg was opmerkelijk. Voor 2014 verwachten wij dat kopers weliswaar kritisch zullen blijven, maar zij zullen nu toch alert moeten reageren wanneer een portefeuille wordt aangeboden. De eerste signalen in 2014 wijzen er op dat de ingetreden tendens zich zal voortzetten."
Concentratietendens
Mede-directeur Frans Kemper, ziet de toegenomen handel ook als een bevestiging van de concentratietendens in de assurantiebemiddelingsbranche. "Daar waar de omzet onder druk staat, zijn schaalgrootte en efficiencyverbetering sleutelwoorden om tot een hoger rendement te komen. Met name volmachtbedrijven en serviceproviders zien goede mogelijkheden om binnen over te nemen portefeuilles synergievoordelen te behalen, zeker in combinatie met inkomsten uit tekencommissie.Tel daarbij op de ontwikkeling waarbij kantoren die traditioneel het merendeel van inkomsten haalden uit leven en hypotheken op zoek zijn naar meer stabiliteit aan inkomsten, dan is de grote vraag naar schadeportefeuilles verklaard."
Consequenties
Hij ziet echter ook een toename van het aantal potentiële verkoopkandidaten dat er voor kiest om de portefeuille te stallen bij een serviceprovider in plaats verkoop aan een andere tussenpersoon. "Dit remt het marktaanbod van portefeuilles. Onze ervaring leert overigens dat een dergelijke keuze de nodige consequenties voor de langere termijn heeft die niet altijd scherp op het netvlies van het intermediair staan".

Reageer op dit artikel