nieuws

Ook Kamer houdt vast aan PE-examen

Branche

De brancheorganisaties Adfiz, CFD, NVF, NVGA en OvFD hebben de vaste Kamercommissie voor Financiën woensdag niet zo ver gekregen dat zij minister Dijsselbloem (Financiën) gaan verzoeken af te zien van het voornemen met ingang van volgend jaar een periodiek PE-examen verplicht te stellen voor financieel dienstverleners.

Ook Kamer houdt vast aan PE-examen

Het pleidooi voor een PE-puntensysteem als alternatief voor een terugkerend examen vond geen gehoor bij de Kamerleden. Die stemden onlangs in met het verzoek van de vijf verenigingen om alsnog om de tafel te gaan over het vakbekwaamheidsstelsel, nadat minister Dijsselbloem had aangegeven niet af te wijken van zijn voornemen om kennis periodiek te gaan toetsen.
"Het PE-examen is vorig jaar reeds als wetgeving  aangenomen en de minister is niet bereid  om hierop terug te komen. De benodigde politieke meerderheid ontbreekt om de minister hierin te laten vallen. Dat is in het gesprek van vandaag duidelijk geworden", zo laten de gezamenlijke organisaties weten.

Desondanks vinden zij dat ze niet voor niets naar Den Haag zijn afgereisd: "De Tweede Kamerleden namen veel tijd voor de argumenten van de brancheorganisaties. Ze toonden begrip voor de argumenten, maar kwamen niet tot de conclusie dat de motie niet zou zijn uitgevoerd. Wel hebben ze toegezegd de minister scherp te houden aan zijn toegezegde versoepeling, zoals de belofte dat alleen relevante actualiteiten in PE-examens worden getoetst. Ook zal de Tweede Kamer de kosten scherp monitoren. Het onderwerp blijft daarmee wel op de politieke agenda staan."

Reageer op dit artikel