nieuws

Ontslagronde Achmea zwaarste in jaren

Branche

De woensdag bekendgemaakte reorganisatie bij Achmea is voorlopig de grootste in de serie banenreducties die de grote verzekeringsconcerns in ons land sinds het begin van de economische hebben doorgevoerd. Bekend was al dat er in 2016 bij verzekeraars zeker 7.500 minder arbeidsplaatsen zullen zijn dan in 2008. Met de vandaag bekendgemaakte plannen loopt het banenverlies op tot minimaal 11.500.

Ontslagronde Achmea zwaarste in jaren

Het toenemende gebruik van internet eist nu zijn tol, is een belangrijke verklaring die Achmea geeft. Of daarmee de intermediaire tak ook zware klappen zal krijgen, is echter nog niet duidelijk. Woordvoerder Marco Simmers geeft aan dat over de hele linie grote veranderingen nodig zijn. "De klant zit tegenwoordig veel meer te mailen, te appen en te twitteren. Verzekeren is een online verhaal geworden. Klanten willen meteen antwoord." Volgens Simmers is oer-direct writer Centraal Beheer Achmea al bezig zich daarop aan te passen. "Naast Even Apeldoorn bellen kun je tegenwoordig ook Even mailen, Even Appen et cetera."

Reorganisaties
Iets meer dan een jaar geleden kondigde Nationale-Nederlanden een grootscheepse reorganisatie aan: 1.350 van de 6.000 banen verdwijnen daar in een periode van twee jaar. Ongeveer tegelijkertijd kwam SNS Reaal met de mededeling dat in drie jaar tijd 750 van de 6.700 medewerkers op zoek moeten naar ander werk. Aegon heeft twee jaar terug al een sanering ingezet: van de ruim 2.900 banen in de Nederlandse tak zijn er nu 300 minder over.
Achmea zelf besloot vier jaar geleden al het aantal medewerkers in twee jaar tijd met 2.500 terug te brengen.
Geleidelijk
Niet elke verzekeraar kiest voor een afgeronde saneringsoperatie. Zo is Delta Lloyd de afgelopen jaren geleidelijk afgeslankt: sinds het begin van de economische crisis is het personeelsbestand met 25% gekrompen tot 5.400 werknemers. Jaarlijks daalt het aantal mensen op de loonlijst met ruim 200.
Dezelfde strategie hanteert ASR: "Wij kijken voortdurend naar efficiency, maar hanteren geen grote reorganisatieprogramma’s." Onderdeel van die voortdurende focus op doelmatigheid was vorig jaar bijvoorbeeld het ontslag van de 43 medewerkers tellende buitendienst Leven. Sinds 2008 is bij ASR 18% van de banen vervallen; het personeelsbestand telt nu 3.800 werknemers.
Banken
Ook de banken halen de broekriem stevig aan: Rabobank (voor 29% Achmea-aandeelhouder) schrapt tot eind 2016 grofweg 8.000 van de 20.000 banen. Daarvan moeten er al dit jaar 2.000 zijn verdwenen. Veel arbeidsplaatsen gaan verloren als gevolg van fusies tussen de lokale bankkantoren.
ABN Amro is in 2009 al gaat snijden in het personeelsbestand, wat een reductie met ruim 4.000 van de 23.000 banen met zich meebracht.
Bij het bankbedrijf van ING verdwijnen tot eind volgend jaar – tegelijk met de reorganisatieslag bij NN – 1.000 arbeidsplaatsen.

Reageer op dit artikel