nieuws

Een op drie financieel dienstverleners heeft geen DVD

Branche

Bijna een derde van de financieel dienstverleners heeft geen (adequaat) dienstverleningsdocument (DVD) op de eigen website staan. Zo’n DVD is sinds 1 juli verplicht bij advies en bemiddeling in complexe financiële producten. Dat concludeert adviesbureau Oostdam & Partners na een inventarisatieronde waarbij ruim 180 DVD’s werden bekeken.

Een op drie financieel dienstverleners heeft geen DVD

Bij 28% van de financieel dienstverleners is geen DVD op de website te vinden, terwijl dat op grond van de AFM-vergunning en de klantinformatie op de website wel zou moeten. "Bovendien bleken elf DVD’s bij opening leeg. Per saldo is 34% niet compliant." Er werd bij 80 kantoren gekeken of er een DVD beschikbaar was en of die inhoudelijk aan de eisen voldeed. "Vrijwel alle kantoren bieden een volledig dienstenpakket. Slechts een enkeling beperkt zich tot execution only of biedt geen onderhoud (nazorg). In de zoektocht naar een passend product vergelijkt de meerderheid van de financiële dienstverleners een beperkt aantal producten; 44% kan kiezen uit een groot productassortiment."
Hypotheekadvies kost € 2.600
Na raadpleging van de wel beschikbare DVD’s, blijkt dat hypotheekadvies en -bemiddeling de klant gemiddeld bijna € 2.600 kosten. "De grote hypotheekadviesketens vragen gemiddeld € 200 meer. Gemiddeld zijn de advies- en afsluitkosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering € 800. De gemiddelde advies- en afsluitkosten voor een uitvaartverzekering zijn € 180."
Verder heeft bijna de helft van de onderzochte kantoren actief de nazorgdiensten aangevinkt die het DVD standaard biedt. "Zij rekken daarmee (bedoeld of onbedoeld) hun wettelijke zorgplicht op."
Oostdam & Partners bekeek de DVD’s van hypotheekadviesketens (15%), intermediairbedrijven uit de AM-top 100 (35%), intermediairbedrijven uit Veenendaal (40%) en aanbieders van uitvaartverzekeringen (10%).
Lees hier het onderzoeksrapport over de dienstverleningsdocumenten
 

Reageer op dit artikel