nieuws

DNB en OAWM kruisen de degens voor de rechter

Branche

De Nederlandsche Bank (DNB) moet zich vanmorgen voor een meervoudige kamer bij de rechtbank Rotterdam verdedigen waarom zij weigert een vergunning te verlenen aan Onderlinge Assurantie Waarborg Maatschappij (OAWM).

DNB en OAWM kruisen de degens voor de rechter

OAWM wil de eerste 100% transparant werkende verzekeraar van Nederland worden, waarbij de winst volledig terugvloeit naar de polishouders. Die transparantie wordt bereikt door alle werkzaamheden van de verzekeraar onder te brengen in een speciaal hiertoe opgerichte serviceprovider, terwijl bovenmatige risico’s volledig worden ondergebracht in een herverzekeringscontract.
"Als de rechter oordeelt dat DNB de aangevraagde vergunning moet afgeven, dan wordt het voor alle (onafhankelijk) adviseurs van Nederland mogelijk om een 100% transparant opererende onderlinge waarborgmaatschappij op te richten voor hun eigen relaties. Adviseurs die hiertoe besluiten, worden via hun onderlinge waarborgmaatschappij mede-eigenaar van de serviceprovider van OAWM, die deze verzekeraars vervolgens alle werkzaamheden volledig uit handen nemen", aldus initiatiefnemer Pjotr van Tilburg, die gedurende de zitting een groot deel van de behandeling van het OAWM-dossier voor zijn rekening zal nemen.
13:00uur:
Uitspraak binnen zes weken
Tijdens de zitting kregen  de initiatiefnemers van OAWM en de forse delegatie van DNB uitgebreid de mogelijkheid om hun standpunten toe te lichten. Over maximaal zes weken volgt de uitspraak. Pjotr van Tilburg  is tevreden over het verloop van de zitting: “OAWM staat voor een eerlijker verzekeringsbranche, en dankzij het feit dat de juridische argumenten snel van tafel waren, kregen we de mogelijkheid om uitgebreid aan de rechter toe te lichten waarom OAWM maatschappelijk gezien zeer wenselijk is.” Van Tilburg ziet de uitspraak dan ook met vertrouwen tegemoet. Als OAWM inderdaad in het gelijk wordt gesteld, dan is dat evengoed geen garantie dat OAWM daarna op korte termijn van start kan: “De rechter buigt zich primair over de behandeling van onze aanvraag door DNB. De verwachting is dat de rechter de afwijzing van DNB zal vernietigen. Er is een reële kans dat DNB daarna onze aanvraag opnieuw moet beoordelen, en dan begint het hele circus opnieuw, aldus een positief gestemde Van Tilburg in een eerste reactie.
 

Reageer op dit artikel