nieuws

Leo de Boer: “Kern van verzekeren komt in de knel”

Branche

Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars waarschuwde gisteren in Amsterdam voor de concurrentiepositie van de Nederlandse verzekeraars door strengere Europese kapitaalseisen.

Leo de Boer: “Kern van verzekeren komt in de knel”

 Het Verbond onderschrijft een systeem van strengere kapitaalseisen, maar die moeten dan wel in alle landen tegelijk worden ingevoerd. In de rest van Europa gelden deze waarschijnlijk pas vanaf 2016 of 2017, terwijl Nederland de Solvency II richtlijnen al in 2014 wil invoeren.
Toezicht
Impliciet heeft De Boer daarmee kritiek op het toezicht door De Nederlandsche Bank. Hij gebruikte cijfers van Towers Watson waaruit zou blijken dat de regels voor Nederlandse verzekeraars het strengste zijn in Europa.

De Boer wees er verder op dat het geld dat verzekeraars als buffer moeten aanhouden, niet kan worden geïnvesteerd in de economie. "Het geld dat je op de plank hebt, kun je niet vrij beleggen, bijvoorbeeld in de Nederlandse economie."  Aldus De Boer vrijdagmiddag tijdens een minisymposium bij de UvA.
Belegger
"De Nederlandse verzekeringssector beheert zo’n 400 miljard euro, waarvan de helft in Nederland wordt geïnvesteerd. Verzekeraars willen die rol als institutioneel belegger graag verder vergroten om de economie een impuls te geven, maar dat kan alleen als de politiek hun rol herkent én erkent."
Hij toont zich kritisch: "Sparen voor later was dertig jaar geleden nog ‘heilig’, maar wie de laatste bezuinigingsvoornemens van het kabinet onder de loep neemt, krijgt de indruk dat geld tegenwoordig vooral moet rollen."
Impuls
In zijn toespraak geeft De Boer aan dat hij de behoefte begrijpt om de economie een impuls te geven, maar dat de overheid zich in zijn ogen ook moet realiseren dat de Nederlandse spaarzin een van de verklaringen is waarom ons land er macro-economisch gezien relatief goed voorstaat. "We hebben tenslotte nog geld in potjes – en die potjes moeten misschien wel worden gekoesterd."
Het bericht van het Verbond over de rede staat hier.

Reageer op dit artikel