nieuws

Tien tips voor zakenreizigers

Branche

Heeft u medewerkers die soms of regelmatig zakelijke reizen maken? Neem dan de volgende tien tips ter harte.

Tien tips voor zakenreizigers
  1. Check of er veiligheidsproblemen of andere risico’s zijn. Gebruik hiervoor de hulpcentrales via uw zakelijke reisverzekeraar: veel van dit soort centrales bieden ook risicoadvies vooraf.
  2. Bereid uw medewerkers voor met trainingen en advies.
  3. Medewerkers met een bestaande aandoening kunnen er niet automatisch van uitgaan dat die ook in het buitenland behandeld kan worden, of dat herhalingsrecepten of hun medicijnen daar beschikbaar zijn. Adviseer hen om vóór vertrek hun arts te raadplegen en voldoende medicijnen (let op de bewaaromstandigheden) mee te nemen.
  4. Autorijden in het buitenland vraagt speciale aandacht. Met name in opkomende markten komen veel auto-ongevallen voor waarbij buitenlanders betrokken zijn. De belangrijkste redenen zijn slechte wegen, ontbreken van straatverlichtingen, onvoorzichtig rijgedrag en aanrijdingen met dieren en voetgangers.
  5. De gezondheidszorg is in sommige landen zeer beperkt en ook privéklinieken bieden niet altijd de benodigde zorg. Hierdoor kan het zelfs bij lichte medische ongemakken nodig zijn om een medewerker over te brengen naar een ander land waar betere gezondheidszorg beschikbaar is. Met een goede voorbereiding kunt u dit vooraf al in kaart brengen – zie tip 1.
  6. Ook als er een officiële overeenkomst is met de werkgever of hulpcentrale voor behandeling en facturering, kan het voorkomen dat de medewerker geld moet betalen voordat de behandeling plaatsvindt. De ziekenhuismedewerker houdt zich in dit geval  van de domme of is gewoon niet bekend met dit soort overeenkomsten.
  7. Medische evacuaties uit afgelegen, moeilijk begaanbare of gevaarlijke gebieden kosten tijd om voor te bereiden en uit te voeren. De harde realiteit is dat enige zelfredzaamheid noodzakelijk is om bij het dichtstbijzijnde evacuatie- of medische doorverwijspunt te komen. Bereid uw medewerkers op die mogelijkheid voor.
  8. Hoe veilig het ook voelt, buitenlanders moeten altijd voorzichtig zijn en de nodige veiligheidsmaatregelen nemen om de kans op ontvoering, beroving, of erger te verkleinen.
  9. Neem deze tips ook in acht bij reizen naar schijnbaar veilige landen: ook Europese of Amerikaanse bestemmingen hebben hun risico’s.
  10. Overweeg een multinationaal verzekeringsprogramma, dat overal goede dekking biedt én voldoet aan lokale wet- en regelgeving.
Reageer op dit artikel