nieuws

Vermogen verzekeraars straks op en neer met rente

Branche

Verzekeraars moeten binnenkort veel duidelijker laten zien hoe groot de financiële schade is van de zeer lage rente, aldus het Financieel Dagblad vandaag. Gisteren werd een nieuwe boekhoudregel gepresenteerd waarin staat dat verzekeraars aan hun beleggers duidelijk moeten maken hoe duur de verplichtingen zijn van oude levenpolissen. Voor deze nieuwe regel in het boekhoudstelsel IFRS is jaren gelobbyd.

Vermogen verzekeraars straks op en neer met rente

In het verleden hebben verzekeraars veel polissen verkocht met een gegarandeerd rendement maar vanwege de huidige lage rente is het onzeker of de beleggingen die daar tegenover staan voldoende opleveren. Dat blijkt nu nog niet uit het jaarverslag omdat de verplichtingen richting polishouders vaak berekend zijn met een vaste tariefrente.
In de nieuwe situatie moeten verzekeraars een marktrente gebruiken. Als de rente daalt dan stijgen de verplicthingen en wordt de schade meteen van het eigen vermogen afgetrokken. Verzekeraars die zich niet goed indekken tegen een lage rente, zullen dan een zeer sterk dalend vermogen moeten laten zien aan hun beleggers.
Op de winst heeft de rente geen invloed.
(FD, pag. 17)
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Moerland stopt in 2014 als topman Rabobank
(Volkskrant, pag. 22)
Degelijke bestuurder stapt op bij Rabobank
(AD, pag. 19)
Zorgplicht is heet hangijzer
(Telegraaf, pag. 23)
Noodfonds, 60 mld voor zwakke banken
(Volkskrant, pag. 20)
Tandarts wil verzekering oplichten en snijdt vinger af
(AD online)
 

Reageer op dit artikel