nieuws

VBO pakt excessen in de (ver)huurmarkt aan

Branche

VBO Makelaar richt een aparte sectie Huur/verhuur op. Door regulering van het (ver)huurproces, kennisoverdracht en kwaliteitsborging van verhuurmakelaars en -verhuurbemiddelaars wil de brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs een bijdrage leveren aan het terugdringen van ‘malversaties en misstanden’ in de (ver)huurmarkt.

VBO pakt excessen in de (ver)huurmarkt aan

Strengere financieringseisen zijn voor een groeiende groep consumenten de reden om zich te richten op de huurmarkt. Het aanbod is echter niet groot, ondanks dat te koop staande woningen tijdelijk verhuurd kunnen worden op basis van de Leegstandwet. Schaarste op de huurmarkt, in combinatie met gebrek aan kennis, werkt meerdere misstanden in de hand, zegt VBO in een toelichting. Misbruik van schaarste kan voor de huurder onder andere leiden tot te hoge huur of servicekosten, dubbele bemiddelingskosten of een ongunstig huurcontract. Aan de andere kant levert woonfraude zoals hennepteelt, huurshopping en onderverhuur, de verhuurder veel schade op.
Verplichte screening huurder
“Daarom is juist nu transparantie, kwaliteit en integriteit op de huurmarkt belangrijk. Alleen via regulering is het mogelijk de excessen in de (ver)huurmarkt aan banden te leggen. De goeden mogen niet onder de kwaden lijden. Door het inrichten van een aparte sectie voor verhuurmakelaars en -bemiddelaars, is het mogelijk processen te reguleren, onder andere door een verplichte screening van de identiteit en solventie van de huurder. Maar ook gedegen kennisoverdracht van de complexe huurwetgeving, correcte huurovereenkomsten en transparant aanbod, zijn enorm belangrijk”, aldus Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar.

Reageer op dit artikel