nieuws

Ombudsman onderzoekt NHG

Branche

De Nationale ombudsman is een onderzoek begonnen naar de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De ombudsman vraagt zich af of het passend is dat de stichting zelf huizen aankoopt en verkoopt, omdat zij verantwoordelijk is voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

Ombudsman onderzoekt NHG

Een klacht van een echtpaar uit Den Haag dat een hypotheekgarantie had, is aanleiding voor het onderzoek.
Het echtpaar had een hypotheekschuld en de woning moest worden verkocht. WEW bleek de woning op de veiling te hebben gekocht en met winst te hebben doorverkocht. Die winst was groot genoeg om aan de restschuld van 35.000 euro te voldoen, maar het paar moest WEW toch de restschuld van 35.000 euro betalen.
De NHG weigert commentaar te geven. NHG: “De vragen die de ombudsman heeft, zullen wij na intern overleg direct aan de ombudsman beantwoorden, wij willen geen uitingen in de pers.”
Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) zit het probleem niet in de huizenhandel van WEW. De vereniging legt uit: “NHG is een verzekering. Als huiseigenaren na verkoop met een restschuld blijven zitten, kunnen zij een claim indienen om de schuld te laten kwijtschelden. Dat een claim door het NHG wordt afgewezen, komt doordat de huiseigenaar niet aan de verzekeringsvoorwaarden heeft voldaan.”

Reageer op dit artikel