nieuws

Nieuwe risico’s bij bouwprojecten Golf-regio

Branche

In de Golf-regio staat opnieuw een stortvloed aan bouwprojecten op stapel. Ontwikkelaars en bouwbedrijven krijgen te maken met nieuwe en meer complexe risico’s.

Nieuwe risico’s bij bouwprojecten Golf-regio

 

De dip in de bouwwoede in de Golf-regio door de wereldwijde economische crisis blijkt van korte duur: de komende drie jaar staat maar liefst voor € 215 miljard aan bouwprojecten gepland. De Golf-regio bestaat uit Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Alleen al in Saoedi-Arabië wordt voor ruim € 90 miljard geïnvesteerd in onder meer infrastructuur, energie en de bouw van compleet nieuwe steden. In Qatar, gastheer van het WK voetbal in 2022, staat voor tientallen miljarden aan projecten op de rol.

 

De overheden in de Golf-regio zijn de grote aanjagers van de investeringen in de bouw. Die moeten leiden tot evenwichtige groei en meer economische diversiteit, en daarmee de afhankelijkheid van de olie-export verminderen.

 

Ruimere dekking

Bouwers en investeerders in de Golf-regio zijn zich steeds meer bewust van de risico’s die ze lopen, onder meer doordat de bouwvoorschriften de laatste jaren zijn aangescherpt. Ze krijgen vooral meer aandacht voor de financiële stabiliteit van hun verzekeraar: in de nasleep van de financiële crisis willen ontwikkelaars en aannemers er zeker van zijn dat hun verzekeraar niet failliet gaat.

 

Met de komst van nieuwe en meer complexe risico’s hebben verzekeraars ook het dekkingsaanbod uitgebreid. Dat gebeurt door verruiming van de standaarddekking of de ontwikkeling van een specifiek op het project toegesneden verzekering. De ‘Arabische lente’ heeft bovendien de vraag naar dekking tegen de gevolgen van politiek geweld aangewakkerd.

 

Krappe planning

De planning bij bouwprojecten is doorgaans krap, zeker als financiers en overheden strikte deadlines voor oplevering hanteren. Ontwikkelaars willen daarom steeds vaker dekking voor aansprakelijkheid bij vertragingen (delay in start-up; DSU). De mogelijkheden om dit risico lokaal te verzekeren zijn echter beperkt, waardoor ze vaak een beroep doen op de internationale verzekeringsmarkt.

 

Bijkomend risico voor bouwbedrijven is dat zij tot 10 jaar na oplevering aansprakelijk kunnen worden gesteld voor eventuele gebreken. Daarvoor sluiten bedrijven veelal een beroepsaansprakelijkheidspolis af. Een verzekering voor verborgen gebreken of tienjarige aansprakelijkheid biedt in sommige rechtsgebieden echter een ruimere dekking.

Lees het complete artikel uit Progress, ACE’s Europese magazine

 

Meer informatie

Voor meer informatie over multinationale risico’s kunt u contact opnemen met Leonie Ebbekink, Legal & Compliance Manager Benelux bij ACE. U kunt haar bereiken op leonie.ebbekink@acegroup.com of 010 289 3577.

 

Reageer op dit artikel