nieuws

ACE Benelux Risk Forum: Wereldwijde risico’s, grote uitdagingen

Branche

Cybercriminaliteit, politieke instabiliteit en aansprakelijkheidsrisico’s voor bestuurders in het buitenland stonden centraal op het drukbezochte ACE Benelux Risk Forum 2013 in Gent.

ACE Benelux Risk Forum: Wereldwijde risico’s, grote uitdagingen

 
Riskmanagers en de verzekeringsindustrie staan voor grote uitdagingen, menen de sprekers.
Door de crisis wint het nationaal belang aan gewicht; tegelijkertijd zijn landen door de globalisering steeds nauwer met elkaar verweven. Dat is in een notendop de uitdaging voor risk managers en verzekeraars in de komende jaren, aldus hoogleraar Filip Abraham (Vlerick Business School). De onderlinge afhankelijkheid neemt toe, maar regels en toezicht zijn nog versnipperd. Dat maakt het beheersen van wereldwijde risico’s er niet eenvoudiger op.

Cyberrisico’s

Trevor Maynard (Lloyd’s) schetste de ontwikkeling van een Europese markt voor het verzekeren van cyberrisico’s. Verzekeraars kunnen bedrijven volgens hem niet alleen helpen bij het financieel afdekken van risico’s, maar ook adviseren over preventieve maatregelen en het beperken van de gevolgen als zich eenmaal een incident voordoet.

Solvency II

De impact van Solvency II op de grootzakelijke verzekeringsmarkt stond centraal in de presentatie van hoogleraar André Thibeault (Vlerick Business School). Door aanscherping van de kapitaaleisen zullen vooral kleinere, gebrekkig gediversifieerde verzekeraars hun premies verhogen of helemaal stoppen met het aanbieden van producten met een lage marge, verwacht hij.

Bestuurdersaansprakelijkheid

In de afsluitende presentatie ging Suresh Krishnan (ACE) in op bestuurdersaansprakelijkheid over de grenzen. Hij benadrukte dat verzekeringsoplossingen rekening moeten houden met uiteenlopende aansprakelijkheden, verschillen in regelgeving en de claimgevoeligheid in landen.
De komende tijd wordt in dit partnerdossier uitgebreid aandacht besteed aan deze onderwerpen.

 

Reageer op dit artikel