nieuws

Zeven tips voor consumenten

Branche

Adfiz geeft op haar website zeven tips aan consumenten voor het maken van goede afspraken met hun financieel adviseur.

Zeven tips voor consumenten

 
Adfiz wil vooral duidelijkheid scheppen over de dienstverlening rond producten waarvoor de klant wellicht al provisie heeft betaald of nog steeds betaalt. Om daarover geen misverstanden te krijgen, kunnen consumenten deze checklist met tips doorlopen.

‘Advies is nuttig’

De tips van Adfiz variëren van ‘Voor welke diensten heb ik reeds betaald of betaal ik met provisie?’ tot ‘Weet dat aanvullende dienstverlening niet verplicht is’. Enkele tips gaan vergezeld van aansprekende voorbeelden om aan te tonen wat het nut van advies is in bepaalde situaties. Allemaal om de klant nog meer helderheid te bieden over het betalen voor advies.

Reageer op dit artikel