nieuws

Ook Verbond wil geen zorgplicht in Wft

Branche

Het Verbond van Verzekeraars steunt de kritiek van de Raad van State om een algemene zorgplicht voor financiële dienstverleners op te nemen in de Wijzigingswet financiële markten (Wft). Dit voorstel van minister Dijsselbloem van Financiën zou volgens de verzekeraars geen recht doen aan de eigen financiële verantwoordelijkheid van de consument.

Ook Verbond wil geen zorgplicht in Wft

De Raad van State is niet overtuigd van nut en noodzaak van de invoering van een algemene wettelijke zorgplicht in de Wft, omdat het weinig toegevoegde waarde zou hebben: in het civiele recht is dat namelijk al geregeld. Ook heeft toezichthouder AFM voldoende mogelijkheden om in te grijpen als financiële dienstverleners onzorgvuldig handelen.
Volgens het Verbond hebben financiële dienstverleners  zeker hun verantwoordelijkheden, maar afnemers  ook, zo luidt het in een ‘statement’: “Het Verbond onderschrijft dan ook de opmerking van de Raad van State dat het voorstel geen recht doet aan de eigen financiële verantwoordelijkheid van de consument. Sterker, de Raad acht het mogelijk dat het verantwoordelijkheidsbesef van de consument hierdoor kan verminderen. Dat doet afbreuk aan de inspanningen van de financiële sector om de financiële bewustwording van consumenten te vergroten – onder meer via het platform Wijzer in geldzaken. Daarbinnen trekken Verbond, ministerie van Financiën en andere partijen samen op om het financieel inzicht van consumenten te verbeteren.”

Reageer op dit artikel