nieuws

Ook ontheffing provisieverbod voor FlexFront

Branche

In navolging van andere serviceproviders heeft ook FlexFront uit Nieuwegein een ontheffing verkregen voor het provisieverbod. De ontheffing is verleend aan First Brick, de organisatie die binnen FlexFront de uitbesteedde werkzaamheden voor aanbieders uitvoert. Die werkzaamheden bestaan onder meer uit het maken van offertes, het accepteren van dossiers en het verstrekken van product- en maatschappijinformatie.

Ook ontheffing provisieverbod voor FlexFront

Christiaan Schipper, algemeen manager bij Flexfront, is blij met de ontheffing. “Wij ontvangen voor de werkzaamheden een passende vergoeding. De laatste maanden merkten wij een passieve houding bij aanbieders ten aanzien van het voortzetten en/of intensiveren van de samenwerking. Met de ontheffing op zak biedt dit nieuwe kansen.Door de verplichte scheiding van werkzaamheden voor aanbieders en intermediairs wordt het ook duidelijk wie waar verantwoordelijk voor is, welke werkzaamheden we wel, maar belangrijk ook, welke we juist niet (meer) doen.”
De AFM heeft  de afgelopen maanden al negen keer eerder een ontheffing van het provisieverbod verleend aan instellingen die zogenoemde uitbestede aanbiedersactiviteiten verrichten. Het gaat om onder meer Quion, Stater en Woongarant Servicer.
In een interpretatie stelt de toezichthouder een aantal voorwaarden aan partijen die in aanmerking willen komen voor een ontheffing. Het moet gaan om deeltaken die serviceorganisaties overnemen van aanbieders die geen effect hebben op de inhoud van advies aan de klant.
Aparte entiteit
Ook moeten de werkzaamheden die worden verricht voor aanbieders plaatsvinden in een aparte juridische entiteit, los van het werk voor intermediairs. Ook worden voorwaarden gesteld aan de afspraken met de aanbieder. De serviceorganisatie moet een verrichtingentarief hanteren en gebruikt daarbij voor dezelfde werkzaamheden dezelfde prijs voor alle aanbieders. Deze prijs staat in verhouding tot de werkzaamheden die worden verricht. Ook gaat de serviceorganisatie geen productieverplichtingen aan als hierdoor op enige wijze sturing kan ontstaan bij de individuele adviseur.

 

Reageer op dit artikel