nieuws

‘Intermediair moet SEPA niet onderschatten’

Branche

Ruim 80 % van de financieel adviseurs heeft nog geen voorbereidingen getroffen voor de introductie van de Single Euro Payments Area (SEPA). Dit initiatief van de Europese Unie en gezamenlijke Europese banken staat voor een harmonisatie van het euro betalingsverkeer binnen Europa.

‘Intermediair moet SEPA niet onderschatten’

Het percentage is afkomstig uit een inventarisatie van softwareleverancier ANVA onder 175 financieel adviseurs. Ondanks dat dit onderzoek vanwege de omvang niet representatief is voor de gehele branche, is het onderwerp zeker niet onbelangrijk. Organisaties die te laat starten met de voorbereiding op SEPA, lopen namelijk het risico dat ze na 1 februari 2014 niet meer aan het betalingsverkeer kunnen deelnemen. Voor die datum moeten bijvoorbeeld alle bestaande bankrekeningnummers zijn vervangen door het langere IBAN-nummer dat ook voor binnenlandse betalingen en incasso’s gebruikt wordt.

Van bijna alle door ANVA ondervraagden adviseurs verwacht 88 % geen problemen bij de overgang. “Een groot aantal zaken moet echter door ieder kantoor worden aangepast. Denk aan het aanpassen van het drukwerk en de gegevens op de website in verband met de nieuwe rekeningnummers, controleren of het huidige bankpakket de nieuwe standaard ondersteunt en het aanpassen van het machtigingsproces. Desondanks denkt bijna een vijfde van de respondenten dat de overgang op SEPA hen slechts drie dagen kost en ruim veertig procent denkt drie weken”, aldus ANVA in een toelichting op het onderzoek.

Lees hier een eerder verschenen artikel in AM over de gevolgen van SEPA.
 

Reageer op dit artikel