nieuws

‘Discussie over aanstellingsbeleid is vreemd’

Branche

De huidige discussie over het aanstellingsbeleid dat aanbieders hanteren, zorgt bij Obvion voor gefronste wenkbrauwen. Cynthia Tulp, adjunct-directeur Marketing, Sales en Communicatie bij de geldverstrekker uit Heerlen, betitelt in een duo-interview met Obvion-collega Douwe Dijkstra in de komende AMplus de discussie als ‘vreemd’. Tulp stelt dat bij Obvion de kwaliteit voorop staat bij de beoordeling of een tussenpersoon een aanstelling krijgt.

‘Discussie over aanstellingsbeleid is vreemd’

Bij het aanstellingsbeleid valt aan selectie niet te ontkomen, zo stelt Tulp. Ook al beperkt dat de vrijheid van de consument om met zijn bestaande Obvion-hypotheek over te stappen naar een andere hypotheekadviseur. Tulp:  “Ik vind dat eerlijk gezegd ook een beetje een vreemde discussie die je in andere branches niet ziet. Iedereen snapt toch ook dat je niet met een product van Euroshopper naar de Bijenkorf gaat voor service?” Ze benadrukt wel dat Obvion zowel met hele kleine als hele grote tussenpersonen zaken doet.
De kwestie over het aanstellingsbeleid is sterk aangewakkerd door de komst van het provisieverbod en de daardoor bij veel aanbieders gewijzigde  samenwerkingsovereenkomsten. Gisteren kondigde geldverstrekker Florius nog aan tot oktober geen nieuw aanstellingen meer te verstrekken.
In haar discussiegroep op LinkedIn gaf toezichthouder AFM eerder aan dat aanbieders hiertoe onder voorwaarden de vrijheid hebben. “Zowel in de oude als in de nieuwe wereld zijn aanbieders en bemiddelaars binnen de grenzen van de Wft vrij om met elkaar zaken te doen. Dit betekent dat er geen verplichting is voor aanbieders om met alle bemiddelaars zaken te doen”, aldus de AFM. De toezichthouder vervolgt: “De AFM kan zich voorstellen dat sommige producten en/of processen zo ingewikkeld zijn dat aanbieders daarvoor enkel met bovenwettelijk vakbekwame adviseurs willen werken en/of een minimale ervaring met het product of proces willen garanderen. Dit mag vervolgens niet leiden tot omzeteisen in de samenwerkingsovereenkomst.”
Het hele  interview met Douwe Dijkstra en Cynthia Tulp van Obvion verschijnt vrijdag 7 juni in de financiele planning special van AMplus.

Reageer op dit artikel