nieuws

AFM waarschuwt voor misleidende reclames

Branche

De AFM waarschuwt consumenten voor het toenemende aantal misleidende reclames waarin risicovolle producten worden aangeprezen als alternatief voor een spaarrekening of –deposito. De AFM adviseert consumenten de algemene voorwaarden van deze producten goed te lezen of, tegen betaling, onafhankelijk advies over beleggingen en verzekeringen in te winnen.

AFM waarschuwt voor misleidende reclames

“Deze producten bieden de consument niet dezelfde zekerheid als bij spaarproducten, maar kennen juist grotere risico’s en in sommige gevallen hogere kosten. Dergelijke reclames kunnen consumenten op het verkeerde been zetten en zijn daarom misleidend”, aldus de AFM.
De AFM waarschuwt onder andere voor marktpartijen die grond- en goudbeleggingen aanprijzen als alternatief voor een spaarrekening. “Grond- en goudbeleggingen zijn aanzienlijk meer risicovol. Zo is het voorgespiegelde rendement onzeker en lopen beleggers het risico een deel van hun inleg kwijt te raken. Deze beleggingen zijn dan ook geen geschikt alternatief voor een spaarrekening. Daar komt bij dat het depositogarantiestelsel niet van toepassing is op deze verzekerings- en beleggingsproducten. Extra oplettendheid is zeker gewenst als een aanbieder ook niet onder toezicht staat van de AFM.”

Reageer op dit artikel