nieuws

Wil je niet om, verkoop dan meteen

Branche

Al jaren worden assurantieportefeuilles gewaardeerd via de bekende maar wel wat rare factormethode. Een methode die volledig los staat van alle waardeberekeningsmethodieken die in andere bedrijfstakken worden gehanteerd. Maar in verzekeringsland werkte die methode tot nu toe goed. Daarbij maakt het natuurlijk helemaal niet uit welke methode je hanteert bij een waardeberekening als de prijs en de waarde maar marktconform zijn.

De laatste tijd zijn de verkoopprijzen van portefeuilles nogal  gedaald. Tot groot verdriet van verkopers die vaak hun pensioen in rook zagen opgaan. Nog steeds worden portefeuilles verkocht en de waarde daarvan wordt in het algemeen op basis van de factormethode berekend.  
Zo rond de eeuwwisseling hebben we de top van de markt gehad. Het verhaal gaat, en dat verhaal is waar, dat er een portefeuille voor wel zeven keer de doorlopende provisie is verkocht. Die tijd is nu echt voorbij. De gemiddelde prijs die nu voor een portefeuille wordt betaald, ligt rond twee keer de doorloop. Dat is nogal een verschil met tien jaar geleden en er is dus veel geld in rook opgegaan.
 

Hoe verder?

De kans dat de prijzen gaan stijgen, lijkt mij klein. Aan de andere kant denk ik dat we de bodem van de markt wel zo ongeveer bereikt hebben. Een assurantieportefeuille blijft een prachtig middel om klanten te werven, te binden en de relatie met die klanten te verdiepen.
 
Als adviseur sta je nu voor de keuze hoe je je bedrijf ombouwt van provisie naar directe beloning. Die transitie heeft veel voeten in de aarde. Wil je nog lang mee in dit vak, ga dan direct aan de slag, veel tijd heb je niet meer. Maar als je horizon minder ver is, kun je de transitie maar beter aan een ander overlaten. Want pak je het op een manier aan die een nieuwe eigenaar niet bevalt, dan is al je werk voor niets en de waarde van je portefeuille naar verwachting ook lager. Dan kun je maar beter nu verkopen. 

Reageer op dit artikel