nieuws

Omzet uit vergelijkingssites tot boven € 50 mln gestegen

Branche

Volgens schattingen van CP Consulting, een managementconsulting bedrijf in Londen, is vorig jaar in ons land een bemiddelingsomzet van meer dan € 50 mln behaald met de verkoop van verzekeringen via vergelijkingssites. Onbetwiste marktleider blijft Independer, dat de omzet in 2012 met 43% zag toenemen tot € 38 mln.

Omzet uit vergelijkingssites tot boven € 50 mln gestegen

CP Consulting onderzocht 43 vergelijkingssites voor verzekeringen in tien Europese landen. Samen waren ze goed voor een bemiddelingsomzet van ruim € 600 mln in 2011 en zo’n € 720 mln (+20%) in het afgelopen jaar. De grootste markt is te vinden in het Verenigd Koninkrijk, dat goed is voor ongeveer twee derde van de totale omzet via vergelijkingssites, gevolgd door Duitsland en Frankrijk.
“De Nederlandse markt is in deze sector momenteel de nummer vier in Europa”, zegt CP Consulting-directeur Carlo Palmieri, verantwoordelijk voor het onderzoek. Opvallend voor de Nederlandse markt vindt hij het relatief grote belang van zorgverzekeringen en het succes dat deze producten hebben op vergelijkingssites. Volgens Palmieri zijn ook in ons land vergelijkingssites hun diensten aan het uitbreiden naar andere sectoren dan verzekeringen, hoewel deze ontwikkeling hier langzamer verloopt dan in andere landen. Hij denkt dat de belangrijkste uitdaging voor vergelijkingssites ligt in het verder terugdringen van de acquisitie- en conversiekosten per klant.
Ten slotte heeft hij geconstateerd dat in de onderzochte landen veelvuldig consolidatieslagen plaatsvinden: “Gezien het toenemende belang van vergelijkingssites trachten strategische kopers zoals verzekeringsmaatschappijen en -makelaars hun marktaandeel in deze sector te vergroten. Momenteel zijn veertien van de 43 geanalyseerde vergelijkingssites in handen van een verzekeringsmaatschappij of -makelaar; de grootste vergelijkingssites in Nederland, Frankrijk en Spanje zijn eigendom van een verzekeringsmaatschappij. Daarnaast zijn er twee Britse maatschappijen (Admiraal en BGL) die hun voetafdruk hebben gezet in drie van de grootste Europese markten. In 2012 heeft BGL in Nederland Verzekeringssite.nl verworven.”

Reageer op dit artikel