nieuws

Extra aandacht AFM voor lijfrente en serviceabonnementen

Branche

De AFM gaat in de tweede helft van het jaar nadrukkelijker kijken hoe de markt omgaat met serviceabonnementen en expirerende lijfrentes. Hoofd toezicht Michiel Denkers maakte dit onlangs bekend tijdens een masterclass over de gevolgen van het provisieverbod.

Extra aandacht AFM voor lijfrente en serviceabonnementen

De toezichthouder krijgt regelmatig vragen binnen van consumenten die willen weten of  ze bij bestaande producten nog recht hebben op diensten op grond van de provisie die in het verleden is betaald. Denkers:  “In zijn algemeenheid kun je zeggen dat het redelijk is om te verwachten dat werkzaamheden die in het oude systeem als onderdeel van de provisie werden gezien, nu ook nog moeten worden uitgevoerd zonder extra kosten in rekening te brengen. Je kunt die kosten dus nu niet plotseling onderbrengen in een abonnement, dat is een interpretatie van het provisieverbod die nadeling uitpakt voor consumenten.”
Ten aanzien van expirerende lijfrentes en de vraag of eerder betaalde provisie daarvoor nog geldt, stelt Denkers dat het verstandig is als consumenten gelet op hun pensioenvoorziening deskundig advies inwinnen. “Het is logisch dat daar kosten voor in rekening worden gebracht. Wij zullen in de tweede helft van het jaar nadrukkelijker gaan kijken hoe de markt met deze situaties en het serviceabonnement omgaat.”
 
Lees meer over dit onderwerp in AM7

Reageer op dit artikel