nieuws

DNB maant verzekeraars tot spoed met SEPA

Branche

De Nederlandsche Bank maant verzekeraars tot spoed bij het overstappen naar de Single European Payments Area (SEPA). “Het merendeel van de grote verzekeraars is op de goede weg, maar het wordt krap”, aldus Michiel van Doeveren van het projectbureau SEPA in de nieuwsbrief van de toezichthouder.

DNB maant verzekeraars tot spoed met SEPA

SEPA gaat op 1 februari 2014 in. Dan worden alle bestaande bankrekeningnummers vervangen door het langere IBAN-nummer dat ook voor binnenlandse betalingen en incasso’s gebruikt wordt. Grote verzekeraars moeten zelfs al op 1 juli 2013 zijn overgestapt. “Voor grote verzekeraars is de deadline dus 1 juli. Het wordt spannend of iedereen de deadline haalt,’ zegt Van Doeveren.”
 “Verzekeraars beseffen heel goed hoe belangrijk het is om op tijd klaar te zijn’, zegt Nico Obolonsky namens het Verbond van Verzekeraars. “Bij de meeste verzekeraars gaat het vooral om de incasso’s. Die moeten straks goed lopen, anders krijgen verzekeraars geen geld binnen. En uiteraard is het van belang dat de klant er zo min mogelijk last van ondervindt.”
Om SEPA in te voeren, moeten bestaande automatiseringssystemen worden aangepast. Obolonsky: “Veel verzekeraars hebben hun systemen al getest. Losse betalingen en incasso’s werken dan, maar met grote partijen tegelijk gaat het soms nog mis. Terwijl het juist belangrijk is dat die grote volumes goed gaan.”
 
 

Reageer op dit artikel