nieuws

AFM bekritiseert visieloosheid financiële sector

Branche

AFM bekritiseert visieloosheid financiële sector

Ondanks de verbeteringen op het gebied van het centraal stellen van de klant heeft de financiële branche nog een lange weg te gaan, vindt bestuursvoorzitter Ronald Gerritse van de AFM. Er is bij banken, verzekeraars en adviseurs geen visie op de toekomst: “Het is oorverdovend stil in de sector.”

Gerritse is zeer kritisch op het innovatief vermogen van financiële instellingen. “Banken moeten meedoen in het maatschappelijke debat over de rol van de sector. Ze denken nu ‘als je geschoren wordt, moet je stilzitten’. Dat is de slechtst denkbare strategie. De sector hoort zijn eigen opvattingen te hebben. Maar een visie ontwikkelen is maar één kant van het verhaal. De andere kant is: met welk bedrijfs- en dienstenmodel denkt de sector over vijf of tien jaar succesvol te kunnen zijn?”
De AFM zal ze niet bij de hand nemen om dat proces te versnellen. “Financiële instellingen moeten zelf de draai maken. Zwijgen is een slechte raadgever. Laat zelf zien wat je doet en maak duidelijk geen lobby van de AFM is. Zelf hebben we natuurlijk ideeën over waar het naartoe moet, maar ik wil nu van de banken horen wat ze willen.”
Gerritse noemt communicatie “niet het sterkste punt in de financiële sector.” Hij verwijst naar de storingen met internetbankieren bij ING:  “Er kwam vorige week pas om tien uur ’s avonds een uitleg. Dat had uren eerder gemoeten. Als er niet gecommuniceerd wordt, doet Twitter het wel.”

Reageer op dit artikel