nieuws

Verstoring toeleveringsketen grootste risico voor multinational

Branche

De verstoring van goederen- of dienstenstromen door instabiliteit op politiek, sociaal, economisch of milieugebied is het meest voorkomende risico voor het internationale bedrijfsleven. Dit blijkt uit de 15e Political Riskmap die jaarlijks door risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon wordt opgesteld. Over de gehele linie namen de politieke risico’s voor het bedrijfsleven wereldwijd af.

Verstoring toeleveringsketen grootste risico voor multinational

De verstoring van goederen- of dienstenstromen komt voor in de 97 van de 163 landen die Aon onderzocht. In 2012 gold dit nog voor 58 landen. Inmenging van de politiek in de economie kwam het minst voor, in 80 landen. Problemen met wet- en regelgeving komen in 94 landen voor, politiek geweld in 90 landen, insolvabiliteit van de overheid in 89 landen en valutarisico’s in 85 landen.
Aon constateert dat met name op het Afrikaanse continent de risico’s zijn toegenomen en verwacht in West-Afrika een verdere toename door grensoverschrijdende stromen van wapens en en opstandelingen. Een opvallende rode vlek -‘erg hoog risico’- op de Political Risk Wereldkaart van de verzekeringsmakelaar is gereserveerd voor Venezuela, dat onlangs afscheid moest nemen van haar leider Hugo Chavez.
In het Midden-Oosten ziet Aon na een politiek onrustig 2012 vooruitgang in landen als Oman, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Vooruitgang is er dankzij hervormingen en inveseringen ook in landen die aan Europa grenzen als Azerbeidzjan en Armenië. Wel zorgt de economische crisis in West- en Oost-Europa voor druk op de regeringen in Moldavië en Oezbekikstan.

Reageer op dit artikel