nieuws

‘Totaalrelaties zorgen voor een vijfde hoger rendement’

Branche

Financieel adviseurs die van hun klanten totaalrelaties maken, kunnen hun rendement met 21 procentpunten verhogen. Dat claimt Finam, dat intermediairbedrijven ondersteunt bij het overstappen op serviceabonnementen. “Door te werken met totaalrelaties neemt niet alleen de kwaliteit van het advies toe, maar ook de efficiency en daarmee het rendement van het kantoor.”

‘Totaalrelaties zorgen voor een vijfde hoger rendement’

Aan de hand van eigen berekeningen stelt Finam dat middelgrote kantoren (gemiddeld vijf medewerkers) per jaar € 122.000 meer winst kunnen maken. “Bij een allround kantoor met drie medewerkers stijgt het rendement met ruim € 90.000 en bij een ‘schadekantoor’ met één tot twee medewerkers is het effect het kleinst, maar neemt het rendement nog altijd toe met ruim € 55.000 per jaar.” Per klant is het rendement met gemiddeld € 70 te verhogen door met name een hogere polisdichtheid per klant en extra betaalde adviezen. “Bij de onderzochte kantoren verdubbelt de polisdichtheid naar ruim zes polissen per klant.”
De belangrijkste factor is volgens Finam de combinatie van abonnementen en volledig provisieloos werken, ook voor schadeverzekeringen. Volgens medeoprichter Cees Vernooij is de klant goedkoper uit. “Stel: een klant heeft bij drie verschillende adviseurs producten en betaalt bij elke adviseur jaarlijks € 100 provisie. Deze klant brengt alles onder bij één van die adviseurs, betaalt daar geen provisie meer, maar neemt wel een abonnement voor € 200 per jaar. Dan bespaart hij € 100 en stijgen de inkomsten bij die ene adviseur ook met € 100.” Dat betekent tevens een daling van het aantal advieskantoren, aldus Vernooij.
Finam heeft de gegevens gedestilleerd uit een quickscan, die kantoren op de website kunnen doen.

Reageer op dit artikel