nieuws

‘Verzekeraars moeten zich niet rijk rekenen met UFR’

Branche

De introductie van de Ultimate Forward Rate (UFR) mag geen reden zijn voor verzekeraars om zich rijk te rekenen. Dat zegt De Nederlandsche Bank. Aangezien de UFR de solvabiliteitspositie van verzekeraars slechts kunstmatig verlicht, kan dat kan geen aanleiding zijn voor ander beleid, zoals dividenduitkeringen en premieverlagingen.

‘Verzekeraars moeten zich niet rijk rekenen met UFR’

De UFR introduceert een rente voor verplichtingen die verder dan twintig jaar in de toekomst liggen. Met deze rekenmethode verbetert de vermogenspositie van verzekeraars aanzienlijk omdat toekomstige verplichtingen goedkoper worden. Gemiddeld stijgt de solvabiliteitsratio met 40 procentpunt. Verzekeraars staan er met de UFR dus beter voor, maar dat is niet meer dan een waarderingskwestie, zegt DNB. “De echte resultaten van de onderneming, zoals winst en cashflow, veranderen er niet door. De UFR moet niet leiden tot ongefundeerd optimisme en mag het zicht op de economische werkelijkheid niet beperken.”

Concreet betekent het dat DNB er op zal letten hoe dividenduitkeringen worden gemotiveerd. “Dividend uitkeren mag, maar niet slechts gebaseerd op een betere vermogenspositie als gevolg van de UFR. Om dezelfde reden mogen premies niet alleen vanwege de introductie van de UFR omlaag. We blijven kijken naar de gevoeligheid van verzekeraars voor reële renteschokken en betrekken in het toezicht ook solvabiliteitsratio’s die níet zijn gebaseerd op de UFR.”

Reageer op dit artikel