nieuws

Verkoop SNS Reaal kan vooral levenmarkt opschudden

Branche

De staat zou SNS Reaal moeten verkopen aan een derde (commerciële) partij, zo vindt ruim de helft van de deelnemers aan een opiniepeiling op AMweb. Een op de drie stemmers ziet samenvoegen met collega-staatsbedrijf ABN Amro/ASR als beste optie. Met een overname zouden Aegon, ASR, Delta Lloyd en Achmea ieder ING van de troon kunnen stoten in de markt voor levensverzekeringen.

Verkoop SNS Reaal kan vooral levenmarkt opschudden

Een echte reus ontstaat als ING Reaal en Zwitserleven overneemt: ING beheerst dan ruim 33% van de markt voor levensverzekeringen. Andere combinaties leveren marktleiders op die 25% tot 27% van de levenmarkt in handen hebben.
Een fusie met ASR zou leiden tot een ‘ambtenarenenclave’ die 21% van de totale schade- en levenmarkt bezit. De combinatie zou in Leven met een marktaandeel van bijna 24% koploper Nationale-Nederlanden (20%) passeren. Aan de schadekant (exclusief zorg) zou een staatsbedrijf ontstaan dat bijna 18% van de markt bezit. Daarmee wordt koploper Achmea niet ingehaald (19,7%). In de schademarkt zouden de verschuivingen minder spectaculair zijn, omdat Reaal inclusief Proteq een marktaandeel heeft van 5,2%. Mocht marktleider Achmea oren hebben naar een overname, dan bezit het concern een kwart van de markt.
In de totale verzekeringsmarkt zouden zowel ING als Achmea met Reaal uitkomen op een aandeel van meer dan 25%.
Elke beoogde combinatie zal op haar weg de Nederlandse Mededingingsautoriteit treffen. Een kritische blik van de NMa richting leven- en hypotheekmarkt lijkt waarschijnlijk. Bij de overname van AXA, DBV en Winterthur door SNS Reaal in 2007 gaf de mededingingswaakhond nog groen licht. Er was geen reden om aan te nemen dat als gevolg van die concentratie de mededinging “op significante wijze” zou worden belemmerd, “aangezien op grond van de ter beschikking staande gegevens met voldoende zekerheid kon worden vastgesteld dat de marktaandelen kleiner zijn dan 25% in de horizontale relatie en kleiner zijn dan 30% in de verticale relatie”.

Reageer op dit artikel