nieuws

Staat redt SNS Reaal en zet Van Olphen aan roer

Branche

SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse Staat. Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein en financieel directeur Ference Lamp hebben per direct ontslag genomen. Gerard van Olphen, nu vice-bestuursvoorzitter bij Achmea, wordt de nieuwe topman.

Staat redt SNS Reaal en zet Van Olphen aan roer

Pogingen om het concern te redden via een private of publiek-private overname – onder meer door investeerder CVC – hebben de afgelopen maanden niets opgeleverd, aldus minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Toezichthouder DNB had de bank tot gisteravond gegeven om met een oplossing te komen, maar die kwam er niet. “Er was geen acceptabele totaaloplossing voorhanden. Zonder nationalisatie was SNS Reaal onherroepelijk failliet gegaan.”
Centraal in de zware problemen van het concern staat de vastgoedpoot, die in 2006 was overgenomen van Bouwfonds en grote verliezen leed. Door de berichtgeving over de problemen bij SNS Reaal is bovendien de afgelopen twee weken  door particulieren voor € 1,6 mld aan spaargeld opgenomen bij SNS Bank. “De laatste analyses wezen uit dat er geen kapitaal meer zat in SNS Bank”, aldus DNB-bestuurder Jan Sijbrand.
Kosten
De overheid maakt gebruik van de Interventiewet, die vorig jaar is ingevoerd. Die maakt het mogelijk dat de staat volledig aandeelhouder wordt en dat de bestaande aandeelhouders en achtergestelde crediteuren worden onteigend. De nationalisering kost de staat € 3,7 mld, bestaande uit een kapitaalinjectie van € 2,2 mld, een afschrijving van € 0,8 mld op de in 2008 verleende staatssteun en € 0,7 mld voor het isoleren van de vastgoedtak. Daarnaast verschaft de Staat € 1,1 mld aan leningen en € 5 mld aan garanties. 
De nieuwe bestuursvoorzitter Van Olphen was van 1991 tot 2001 al werkzaam bij SNS Reaal, onder meer als financieel directeur.   

Reageer op dit artikel