nieuws

Pleidooi voor introductie ‘bemiddel-only’

Branche

Volgens adviesorganisatie Yellowtail Consulting is er een nieuw aanbodmodel nodig om consumenten meer transparantie te verschaffen bij de aankoop van financiële producten. Yellowtail pleit voor een ‘bemiddel-only’-concept waarbij consumenten op basis van een ‘geldig adviesrapport’ zelf een product kunnen aanvragen bij een aanbieder. Daarmee is de klant helemaal vrij in zijn keuze voor een adviseur en in de keuze voor een product.

Pleidooi voor introductie ‘bemiddel-only’

Het provisieverbod leidt volgens Yellowtail vooralsnog niet tot meer transparantie voor de consument. “De in de markt gecommuniceerde prijzen omvatten vaak niet de bemiddelingskosten; consumenten worden op het verkeerde been gezet wanneer zij met een aanbieder of adviseur in zee gaan”, aldus het bureau. “Iedereen met een ‘geldig adviesrapport’ moet op basis daarvan een product kunnen aanvragen. Dit is nu nog niet mogelijk; adviseurs van zowel banken als intermediaire organisaties koppelen advies altijd aan bemiddeling.”
Yellowtail roept aanbieders op om een ‘bemiddel only’ concept op basis van vertrouwde adviesrapporten te introduceren en onderstreept daarbij het onderscheid met execution only waarij helemaal geen advies wordt verstrekt. “Door het scheiden van advies en bemiddeling kunnen klanten eerst een ‘geldig adviesrapport’ aanschaffen en vervolgens zelf de afsluitprocedure uitvoeren. Door optimalisatie van beide diensten is een goedkoper totaaltraject denkbaar.”
Yellowtail ontwikkelde een model waarmee advies- en bemiddelkosten vergelijkbaar gemaakt kunnen worden. Volgens dit model kost hypotheekadvies inclusief afsluiten minimaal 6,5 uur werk voor een starter. Het bureau hanteert daarbij een een uurtarief (incl. overhead en systemen) van € 100 euro, zodat de kosten minimaal € 650 zijn: €450 voor advies en € 200 voor bemiddeling. “Er zijn echter ook goede redenen waarom een advies en bemiddeltraject veel duurder zou mogen zijn. Dan moet de klant wel weten wat hij voor meerwaarde krijgt.”

 

Reageer op dit artikel