nieuws

Latenstein stond niet achter nationalisatie SNS Reaal

Branche

SNS Reaal-bestuursleden Ronald Latenstein (CEO) en Ference Lamp (CFO) kunnen en willen geen verantwoordelijkheid nemen voor de nationalisatie en zijn daarom opgestapt, zo laat het concern weten. Ook voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk heeft zijn functie om die reden neergelegd.

Latenstein stond niet achter nationalisatie SNS Reaal

“Zij hebben bewust toegewerkt naar een private oplossing, omdat zij van mening zijn dat dit vanuit de maatschappelijke positie van de onderneming ook de geëigende route is. Zij hebben hiervoor een maximale inspanning gedaan. Zij hebben daarmee hun verantwoordelijkheid getoond om de toekomst van het concern en de belangen van de stakeholders veilig te stellen. Het ministerie van Financiën heeft echter een andere keuze gemaakt”, zo meldt SNS Reaal. “Betrokkenen staan de gekozen oplossingsrichting niet voor, maar respecteren de keuze van het ministerie van Financiën. Zij hebben zelf besloten hun functie neer te leggen zonder dat er sprake is van een vertrekvergoeding en blijven beschikbaar voor een ordentelijke overdracht.” Latenstein en Lamp laten gezonde kernactiviteiten achter, voegt het kersverse staatsbedrijf toe.
In de nieuwe raad van bestuur neemt naast de van Achmea overkomende Gerard van Olphen ook Maurice Oostendorp plaats, sinds 2009 financieel topman bij Uvit. Daarvoor werkte hij jarenlang bij ABN Amro. Dick Okhuijsen en Wim Henk Steenpoorte blijven aan als bestuurslid.
Banken betalen mee
Minister Dijsselbloem van Financiën benadrukt dat de banken meebetalen aan de staatsovername: “Ik kan mij goed verplaatsen in de weerstand die velen zullen voelen omdat er opnieuw een groot bedrag aan publiek geld nodig is. Daarom wil ik de private sector voor een zo groot mogelijk deel laten meebetalen aan de redding van SNS Reaal.” Dat betekent dat de aandeelhouders en de achtergestelde crediteuren worden onteigend. Dat scheelt de Staat € 1 mld aan kosten. Daarbovenop komt er een speciale, eenmalige resolutieheffing van € 1 mld op de banken in 2014.
De problematische vastgoedtak wordt afgescheiden van SNS Reaal. Voor spaarders en andere klanten treden er geen veranderingen op, aldus Financiën. “De dienstverlening voor de klanten van SNS Reaal met 1,6 miljoen spaarrekeningen en 1 miljoen betaalrekeningen wordt voortgezet en het spaargeld van spaarders is veilig.”

Reageer op dit artikel