nieuws

Inflatie omhoog, rente omlaag

Branche

Terwijl de inflatie afgelopen maand naar het hoogste niveau in vier is gestegen (2,9%), staat de rente nog op historisch lage percentages. De Nederlandse staat kan geld lenen en krijgt dan nog geld toe. Op de laatste zesmaands lening van de staat was de rente minus 0,01%. De reële rente is inmiddels onacceptabel lang negatief. Normaliter is de rente hoger dan de inflatie, maar nu is het in Nederland al enige tijd andersom.

Inflatie omhoog, rente omlaag

Deze onnatuurlijke situatie holt de koopkracht uit en brengt de pensioenfondsen in problemen. Om risico’s te vermijden beleggen pensioenfondsen steeds minder in aandelen. Zo belegde Britse pensioenfondsen in de afgelopen 60 jaar gemiddeld 52% van hun vermogen in aandelen. Dit percentage is nu gedaald naar 37%.
Pensioenfondsen worden steeds meer in de hoek van veilige obligaties gedwongen, en uit de aandelen. Maar bij de obligaties valt niets meer te verdienen, toch is het percentage dat belegd is obligaties nog nooit zo hoog geweest.
Een ding is zeker, bij de huidige rentestand is het schier onmogelijk om met eerste klas obligaties de doelstellingen voor de oude dag te halen. Of het nu gaat om een pensioenfonds of particuliere belegger. Men zal met de obligaties meer risico moeten nemen, of kijken naar bijvoorbeeld de aandelen. 

Reageer op dit artikel