nieuws

De zoveelste recessie…

Branche

Zo’n anderhalve maand na het einde van een kwartaal komt er weer een stortvloed van statistische cijfers uit. Kijkende naar de economie, zien we dat in het derde kwartaal de eurozone met 0,1% is gekrompen. Dit is het tweede kwartaal met krimp, dus is er volgens het boekje sprake van een recessie. In Nederland zou er straks zelfs sprake zijn van de derde recessie sinds 2008.

Een ding is duidelijk, de economie is nog niet aan het herstellen en dat kan ook niet zolang de overheden en de consumenten de knip op de portemonnee houden. Daar komt bij dat door alle onzekerheid bedrijven ook niet gaan investeren. Al met al een neerwaartse spiraal.
Het cijfer van 0,1% krimp camoufleert de werkelijke pijn. In Nederland was de krimp maar liefst 1,1% en Zuid Europa is de krimp nog forser en al veel langer bezig.
Door alle negatieve publiciteit rondom de vraag of we nu net wel of net niet in een recessie  verkeren, worden goede zaken uit het oog verloren. Zo steeg het handelsoverschot in Europa in de maand juli explosief tot € 15,6 miljard. Nederland had in de eerste zes maanden van dit jaar een handelsoverschot van € 25,6 miljard.
Op jaarbasis kromp de Europese industriële productie, maar in de maand juli steeg deze onverwachts sterk met 0,6%. Ook prettig is dat de inflatie daalt. Al met al veel zorgen in Europa, maar sommige zaken liggen nog op koers. 

Reageer op dit artikel