nieuws

‘Consument kan niet vergelijken met standaard-dvd’

Branche

Vergelijken van aanbieders en/of financieel adviseurs op basis van een gestandaardiseerd dienstverleningsdocument (dvd) is niet mogelijk. Een vergelijking op basis van kosten kan al helemaal niet, zo concludeert een werkgroep van de Kring van Pensioenspecialisten (KPS) aan de hand van het consultatiedocument dat de AFM heeft samengesteld.

‘Consument kan niet vergelijken met standaard-dvd’

De toezichthouder hanteert in het consultatiedocument een andere doelstelling van het dvd dan geformuleerd in het Bgfo. De doelstelling die de AFM wil bereiken, is niet haalbaar, zegt werkgroep-voorzitter Annemiek Vollenbroek (foto). Ze benadrukt dat dit niet per se de mening is van alle leden van de Kring van Pensioenspecialisten. “Uiteraard heeft het bestuur wel kennis genomen van deze notitie en kan het zich vinden in de aanpak van de werkgroep en onderkent het belang van de door de werkgroep gedane aanbevelingen.”
D&O-directeur Jurjen Oosterbaan vindt de insteek van het gestandaardiseerde dvd verkeerd. “Op deze manier maak je één dvd voor al je klanten en dat staat haaks op ‘de klant centraal stellen’.”
Naar aanleiding van de consultatie heeft de AFM zestig reacties uit de markt gekregen. “Hier zitten zowel individuele reacties van aanbieders en bemiddelaars tussen, maar ook (gebundelde) reacties van brancheorganisaties”, aldus AFM-woordvoerder Marcel Proos. “Wij zullen na het verwerken van de reacties een generieke terugkoppeling geven op de consultatiereacties. Hierin zullen we de belangrijkste punten uit de reacties noemen en ingaan op eventuele wijzigingen die er doorgevoerd zijn naar aanleiding van de consultatie.”
Lees meer meningen over het standaard-dvd in AM3 van 15 februari.

Reageer op dit artikel