nieuws

Cinjees hoofdelijk aansprakelijk voor miljoenenschuld

Branche

De bestuurders van Cinjee zijn aansprakelijk gesteld wegens onbehoorlijk bestuur en dus hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld van ruim € 40 miljoen. Vijf van hen hebben deze aansprakelijkheid inmiddels erkend. Alleen Eelko Kooistra houdt er een andere zienswijze op na. Dat staat in het derde faillissementsverslag van curator Eddy Butin Bik.

Cinjees hoofdelijk aansprakelijk voor miljoenenschuld

De erkenning van de aansprakelijkheid is vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, aldus het faillissementsverslag. Aannemelijk is dat de vijf familieleden ervoor hebben gekozen om een tijdrovende procedure waarin het onbehoorlijk bestuur alsnog zou worden aangetoond, te vermijden.
Het verslag meldt dat het niet waarschijnlijk is dat de bestuursleden in staat zullen zijn om een faillissementschade van ruim € 40 miljoen te vergoeden. De curator wijst erop dat de bestuursleden in een groot aantal gevallen in privé (hoofdelijk) waren medeverbonden voor verplichtingen jegens voormalige tussenpersonen en particuliere investeerders. “Hun privé-schuldenlast liep al in de miljoenen.” Enkele van die crediteuren troffen medio 2011 incassomaatregelen jegens de familie Cinjee in privé, maar vonden geen  ‘noemenswaardige verhaalsmogelijkheden’.
De curator haalt in zijn verslag ook de media-aandacht aan die de Cinjees recent kregen in TROS Opgelicht. “Uit het hierboven bedoelde aansprakelijkheidonderzoek zijn tot dusver echter geen aanwijzingen gebleken die duiden op oplichting”, aldus Butin Bik.

Reageer op dit artikel