nieuws

‘Bij Cinjee zelfs geen geld voor postzegels’

Branche

Curator Eddy Butin Bik komt binnenkort met het derde faillissementsverslag in het Cinjee-bankroet. Butin Bik spreekt van een faillissement dat juridisch gezien voorspoedig verloopt, maar hij heeft begrip voor de emoties die nu loskomen bij gedupeerden. “Als curator ben je vooral pijn aan het verdelen.”

‘Bij Cinjee zelfs geen geld voor postzegels’

In het interview in AM 16 dat morgen verschijnt, vertelt Butin Bik  hoe een curator bij een faillissement te werk gaat. “Bij het faillissement van Fortucon hadden we nog wat langer de beschikking over een werknemer die ons kon helpen, maar over het algemeen zullen de schuldeisers daar niet mee instemmen, omdat het ten laste gaat van hun vordering. Bij Cinjee was er überhaupt geen ruimte voor dat soort beslissingen. Er was zelfs geen geld meer om postzegels te kopen voor de brieven richting verzekeringsmaatschappijen en crediteuren. Als curator moet je vaak met uiterst beperkte middelen in een vreemde omgeving zien te redden wat er te redden valt. Je voelt je als een kat in een vreemd pakhuis.”
Verder gaat Butin Bik in op de pandrechtuitspraak, die volgens hem nooit van invloed is geweest op de zaak Cinjee. “Op dit faillissement is de pandrechtuitspraak nooit van invloed geweest. Ik heb al omstandig aangeven dat in mijn optiek geen generiek pandrecht op assurantieportefeuilles bestaat; dit is ook een van de onderwerpen die in een vrijgaveregeling wordt geschikt. In deze zaak zou zo’n algemeen pandrecht bovendien tot een ‘total clash’ hebben geleid van iedereen die meende op een deel van een portefeuille recht te hebben. Nu is het redelijk overzichtelijk gebleven. Ruim 80% van de mensen die een zekerheidsrecht claimden, hebben inmiddels ingestemd met het executietraject dat de curator heeft ingezet. In mijn beleving ligt er dankzij de gekozen route nu een heel overzichtelijke situatie.”
 

Reageer op dit artikel