nieuws

AFM: individuele onderhandeling over productprijs toegestaan

Branche

Volgens de AFM mag een adviseur onder het provisieverbod in individuele gevallen met de aanbieder onderhandelen over de prijs van een product. Aanbieders mogen echter geen kortingen geven op basis van de hoeveelheid producten die een adviseur onderbrengt of de kwaliteit van het advies.

AFM: individuele onderhandeling over productprijs toegestaan

De toezichthouder heeft in een nieuwsbrief zijn mening gegeven over het maken van prijsafspraken op grond van advieskwaliteit of een bepaald inkoopvolume. Dat is niet toegestaan, zegt de AFM. “Het doel van het provisieverbod is creëren van een situatie waarbij de financiële dienstverlener naast zijn klant komt te staan en verkeerde prikkels in het adviesproces worden voorkomen. Het is daarom onder het provisieverbod niet toegestaan om aan kortingsafspraken afdwingbare voorwaarden te verbinden over bijvoorbeeld een minimale productie of advieskwaliteit van de financiële dienstverlener. Dit soort afspraken leveren sturingsmogelijkheden op in het advies aan de consument.” Prijskortingen die alleen via één bepaalde adviseur worden verleend, “passen bij uitstek niet in de doelstelling van het provisieverbod”
In individuele gevallen is korting op de productprijs wel toegestaan. “Het is in het belang van de klant dat aanbieders verscheidenheid aanbrengen in de prijs en voorwaarden van financiële producten. Bij hypotheken geldt het eensporig rentebeleid. Dit betekent dat de korting ook verleend dient te worden bij het vernieuwen van de rentevastperiode.”

Reageer op dit artikel