nieuws

Hogeschool onderzoekt mogelijkheden voor studenteed

Branche

Studenten van de Fontys Hogeschool-opleiding Financial Services Management (FSM) onderzoeken de mogelijkheden voor het invoeren van een studenteneed. De eed moet bijdragen aan een betere beroepsethiek binnen de financiële dienstverlening. Op 17 januari gaan de studenten met stakeholders in de branche in debat over dit onderwerp.

Hogeschool onderzoekt mogelijkheden voor studenteed

Het onderzoek naar een studenteneed maakt deel uit van het project ‘Financiën en ethiek’. Tot het eind van de week bevragen de studenten aanbieders, intermediairs, toezichthouders, en andere belanghebbenden in een enquête naar hun visie op een mogelijke eed. Hierbij wordt onder meer gevraagd of een eed door studenten nut zou kunnen hebben en hoe zo’n eed er dan uit zou moeten zien. “De eerste reacties vanuit de branche zijn of heel positief of ronduit negatief”, vertelt John Hermsen, docent Ethiek aan de FSM-opleiding en coördinator van het project. “Mensen die negatief reageren zijn van mening dat een eed toch niet bijdraagt aan een betere financiële dienstverlening.” Hermsen is het daar echter niet mee eens. “Een goede beroepsethiek in het werkveld begint in de opleiding. Een studenteneed zou daar bij kunnen helpen.”
De opleiding FSM, die gegeven wordt in Eindhoven en 200 studenten telt, leidt op voor front- en backofficefuncties in de financiële dienstverlening, onder meer als hypotheekadviseur. Daarnaast zijn er volgens Hermsen nog 9 andere opleidingsinstituten die soortgelijke opleidingen bieden. “Enkele andere opleidingen hebben inmiddels al te kennen gegeven het een goed initiatief te vinden”, aldus Hermsen.  
 

Reageer op dit artikel