nieuws

Dijsselbloem: eed is slechts het begin

Branche

Minister van Financiën Dijsselbloem noemt de collectieve aflegging van de beroepseed door 477 Adfiz-leden, gisteren op de nieuwjaarsbijeenkomst in Den Haag, een plechtig moment. “Ik beschouw dit als een mijlpaal.” Hij ziet het als een eerste stap op weg naar het terugwinnen van het vertrouwen van de samenleving en van de klant. “Want het gaat niet alleen om de eed, maar vooral om wat er achteraan komt.”

Dijsselbloem: eed is slechts het begin

Met het afleggen van een beroepseed begint het pas, aldus Dijsselbloem. “Met een eed beloof je dat je zo goed en zo integer en zo conscientieus mogelijk je werk zult doen. Dat vergt niet alleen inzet, maar vooral ook inzicht. Inzicht in je eigen doen en laten. Ik heb dat eerder zelfreflectie genoemd. Je belooft iets en dan moet je het vervolgens ook wel echt gaan doen. Je zult je geregeld moeten afvragen of je nog op de goede weg bent en je oren open moeten houden voor kritiek. De eed weerspiegelt een manier van werken.”
De minister gaf aan zelf al een kleine twintig jaar klant te zijn bij dezelfde adviseur. “Ik ben dus ook gewoon een klant. Want voor mij geldt net als voor heel veel anderen: weinig tijd, veel te doen en financiële zaken regel je niet tussen neus en lippen door. Er is nog altijd grote potentiële vraag naar mensen als u. Maar er moet wel wat gebeuren om de vertrouwensbreuk in de financiële sector van de afgelopen jaren te herstellen.”
Volgens Dijsselbloem realiseert de consument zich best dat advies geld kost: “Hou in gedachten dat de klant niet gek is”, adviseerde hij de aanwezige adviseurs. “Die heeft altijd wel beseft dat u niet van de wind kunt leven. En dat uw kosten dus op de een of andere manier verrekend werden. Zolang het vertrouwen er was dat u dan ook het beste advies leverde, was er niets aan de hand. Maar toen daar twijfel over rees, zat u met een groot probleem. En dat probleem kunt u als sector alleen maar zelf uit de wereld helpen.”

Reageer op dit artikel